Više

  Obuka o provedbi Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji

  Najčitanije

  SARAJEVO – Misija OSCE-a u BiH, u suradnji sa Gender centrom F BiH, organizacijom UN Women i  Udruženjem „Mreža žena policajaca“ okončala je seriju od deset obuka o provedbi Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i o korištenju baze podataka o nasilju u obitelji. Kroz ovu seriju obuka je preko 400 policijskih službenika (među njima i sa područja Županije Posavske), socijalnih radnika i predstavnika civilnog društva iz FBiH, imalo priliku steći znanja i prakse o korištenju baze podataka o nasilju u obitelji.

  -Potrebno je ohrabriti žrtve nasilja da vlastima prijave nasilje u obitelji i upoznati ih sa mjerama zaštite koje su im na raspolaganju”, izjavio je Fermin Cordoba, zamjenik direktora Odjela za ljudsku dimenziju Misije OSCE-a u BiH. “Žrtve bi, također, moralo da povrate povjerenje u nadležne institucije, a ove institucije bi trebalo da imaju mehanizme da im pomognu”.

  Zlatan Hrnčić, stručni savjetnik Gender centra FBiH istakao je: “Obrazovanje i odgoj imaju ključnu ulogu u sprječavanju nasilja u obitelji, a ove obuke će nam olakšati i poboljšati rad, te će nam pružiti jasniju slika stanja u društvu”.

  Suvada Kuldija, predsjednica Udruženja “Mreža žena policajaca”, vjeruje da će ova baza podataka poboljšati način praćenja odnosa između žrtava i nasilnika. “Pružit će nam bolji uvid u sistem zaštite, aktivnosti centara za socijalni rad, nevladinih organizacija i policije poduzetih na polju sprječavanja nasilja u  obitelji ” .

  “Najbolja prevencija je brza i adekvatna reakcija policije i pravovremeno sankcioniranje nasilnika”naglasio je Irfan Nefić, portparol MUP-a Kantona Sarajevo.

  Baza podataka o slučajevima nasilja u porodici je jedna od prvih baza podataka u zemljama zapadnog Balkana. Ona predstavlja izvor sveobuhvatnih informacija o svim slučajevima nasilja u obitelji u Federaciji BiH, koji su prijavljeni policiji, socijalnim radnicima, sigurnim kućama i SOS liniji za pomoć žrtvama nasilja u obitelji, priopćili su iz Odjela za odnose s javnošću Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti