Više

  Ocijenjeni korisnim susreti predsjednika županijskih Vlada Posavine i Hercegovine

  Najčitanije

  U uredu predsjednika Vlade Županije Posavske Marijana Klaića danas ( 28.06.) drugog dana posjeta predsjednika Vlada županija s hrvatskom većinom u FBiH, održan je proširen radni sastanak na kojem su razmijenjena mišljenja o aktualnim temama iz rada najviših županijskih izvršnih vlasti Zapadnohercegovačke županije na čelu sa predsjednikom Vlade Zdenkom Ćosićem,   Hercegovačko-neretvanske županije na čelu sa predsjednikom Vlade dr. sc. Nevenkom Hercegom i Županije Posavske na čelu sa predsjednikom Vlade Marijanom Klaićem. Nakon održanog sastanka u sjedištu Vlade Županije Posavske u Orašju premijeri su položili vijence i zapalili svijeće uz Spomen obilježje poginulim braniteljima u Orašju.

  Nakon dvodnevne posjete Vladi Županije Posavske u izjavi za medije premijeri su izjavili:

  Marijan Klaić (Županija Posavska):
  -Počašćen sam posjetom dragih gostiju iz Hercegovine, te prije svega ocjenjujem korisnim razgovore i dogovore koje smo imali o raznim aktualnim temama iz rada najviše županijske  izvršne vlasti. Kroz dvodnevnu posjetu razgovarali smo o našim zajedničkih problemima koji nas tište u županijama koje predstavljamo. Prvenstveno su to problemi stvaranja uvjeta za normalno funkcioniranje svih javnih službi na prostoru naših županija. Razgovarali smo o raznim preprekama kada govorimo o primjeni određenih zakonskih propisa koji definiraju plaće i obaveze na plaće. Razgovarali smo kako jedni drugima da pomognemo i kako da u budućnosti nastupamo zajednički. Osvijetlili smo nekoliko tema, uz ostalo izmjenu Zakona o raspodjeli javnih prihoda, donošenje jedinstvenih kostura granskih kolektivnih ugovora kako bi mogli primijeniti  propise koji u budućnosti neće biti osnova za tužbe pojedinih korisnika proračuna. Razgovarali smo i o formiranju zajedničkog Zavoda za školstvo, te nizu drugih aktualnih pitanja, izjavio je domaćin susreta premijera, Marijan Klaić.

  Zdenko Ćosić (Zapadnohercegovačka županija)
  -Usuglasili smo nekoliko tema, imamo zajednička stajališta kad je u pitanju Zakon o pripadnosti javnih prihoda. Složili smo se da je taj zakon bio naglašeno diskriminirajući za sve prostore sa hrvatskom većinom. Vaša je županija do 2014.godine bila u posebno teškom stanju zbog takvog diskriminirajućeg zakona, u ovom trenutku je to županija Zapadnohercegovačka, ali nismo razmatrali to parcijalno, nego smo se složili da bi novi model raspodjele prihoda od PDV-a trebao zadovoljavati one osnovne kriterije pravednosti, transparentnosti i solidarnosti, ali nikako na način da se primjerice u jednoj županiji ti prihodi po glavi stanovnika budu 870 KM, a drugoj županiji budu 370 KM. To je jedna neizdrživa situacija i to se mora mijenjati pri donošenju novoga zakona. Isto tako smo se dogovorili da treba poboljšati stanje u školstvu, prije svega kada je u pitanju stručno-pedagoški nadzor u školama sa hrvatskim nastavnim planom i programom i nadam se da ćemo to osigurati skorim potpisivanjem ugovora o osnivanju zajedničkoga zavoda. Kada je u pitanju potpisivanje granskih kolektivnih ugovora, također smo se složili da će predstavnici županija zajednički nastupiti, kazao je premijer Ćosić.

  Nevenko Herceg  (Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije)
  -Nije samo naš susret Hercegovine i Posavine u Hercegovini odnosno u Posavini prilika da se okupimo, da se družimo nego je to prilika da razgovaramo o čitavom nizu tema. Zakon o pripadnosti javnih prihoda jedan je od ključnih financijskih zakona koji definira ne samo financije i javne financije, nego i život u cjelini. Hercegovačko-neretvanska kroz 10 godina primjene Zakona o pripadnosti javnih prohoda uskraćena je za jedan cijeli jednogodišnji proračun. To je blizu 200 milijuna KM. Županije s hrvatskom većinom su na neki način uskraćene u jednoj pravičnoj raspodjeli. Što smo imali prije problem političkog Beograda, nama se sada ponovo nameće problem političkog Sarajeva. Mi moramo razgovarati i po horizontali i po vertikali o ovim temama. Razgovarali smo također o cijelom nizu drugih važnih pitanja, npr.o akcijskom planu reformske agende, načinu pristupa Europskim fondovima, prekograničnoj suradnji, o strategijama razvoja, prostornim planovima i nizu drugih tema. Mislim da su sastanci kroz ova dva dana bili vrlo korisni i važni. Razmijenili smo iskustva koja nam mogu pomoći da još jače i bolje stabiliziramo javne financije u našim županijama, ali također jedan dio sredstava odvojimo i za razvojne projekte, kazao je premijer Herceg u Orašju.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti