Više

  Očuvanje jezičnoga identiteta i kulture u Bosanskoj Posavini- perspektive suradnje sa visokoobrazovnim institucijama u RH i BiH

  Najčitanije

  U organizaciji Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije Posavske i suradnju sa Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti) i Filozofskim fakultetom Univerziteta u Tuzli, danas (20.12.) u dvorani franjevačkog samostana u Tolisi održana je panel rasprava „Očuvanje jezičnoga identiteta i kulture u Bosanskoj Posavini-perspektive suradnje s visokoobrazovnim institucijama u Republici Hrvatskoj i Bosni Hercegovini“. Projekt financira Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

  Pozdravne riječi na skupu uputila je ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta Ana Andrić, a potom su na temu govorili panelisti: prof. dr. sc. Damir Matanović, prof. dr. sc. Nihada, Delibegović Džanić, Mario Oršolić prof., Mato Nedić prof., dr. sc. Marko Nedić. Moderatorica panel rasprave bila je prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar.

  -Neupitno je kako tema ove panel rasprave nadilazi prostor koji obuhvaća Županija Posavska. Zemljopisno, povijesno, jezično i s kulturološkog stajališta dio smo prostora prepoznatljivog kao Bosanska Posavina. Želimo današnjom panel raspravom prikazati i pojasniti naš jezični i kulturni identitet, a posebice uputiti na, rekla bih, nužnost očuvanja spomenutih identiteta. Ako nas po jeziku prepoznaju i razlikuju, a tako jeste, izdići ćemo se nad ustavnim zakonskim zaprekama mjesta u kojem živimo i radimo i kulturom očuvane vrijednosti pohraniti u našu svijest, pisanu riječ, način življenja i promišljanja, svjesni vlastitog identiteta i bogatstva raznolikosti svih koji žive na ovim bosansko posavskim prostorima. Nadam se da će realiziranje ovog projekta biti tek početak plodonosne suradnje visokoobrazovnih institucija iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kazala je u pozdravnoj riječi ministrica Ana Andrić, te na kraju zahvalila svima koji su sudjelovali u realiziranju ovog, naglasila je, iznimno značajnog projekta i prepoznali njegov značaj.

  U izjavi za medije Damir Matanović, prorektor Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku izrazio je zadovoljstvo dolaskom i sudjelovanjem na skupu. -Ovo je završetak uspješnog projekta, završna konferencija o identitetskim vezama Bosanske i Slavonske Posavine. Kroz ovakve skupove pokušavamo, s jedne strane, zaštititi od zaborava tradiciju, a s druge strane Save stvaramo podlogu za buduće suradnje za područje znanstvenih istraživanja koja će pridonijet očuvanju života i s jedne i s druge strane Save, kazao je dr. Matanović.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti