Više

  Radni sastanak predstavnika Brodsko-posavske županije i Županije Posavske

  Najčitanije

  U velikoj vijećnici Županijske uprave danas je održan radni sastanak predstavnika Brodsko-posavske županije i predstavnika Županije Posavske. Na sastanku su u ime Brodsko-posavske županije nazočili župan Danijel Marušić, zamjenik župana Marko Šimić, predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić, ravnatelji bolnica u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški Josip Samardžić dr. Josip Kolodziej i prim.dr. Josip Samardžić, resorni pročelnici kao i predstavnici Centra za razvoj BPŽ. U ime Županije Posavske sastanku su nazočili predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić, predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić, ministar zdravstva i socijalne politike Damir Živković, ravnatelj Županijske bolnice u Orašju prim.dr. Perica Jelčević te v.d. direktora Ureda za razvoj i europske integracije Županije Posavske Marko Vukić.

  Tema današnjeg radnog sastanka bila je suradnja ove dvije županije i razmjena iskustava u projektima financiranih iz EU fondova posebice u području zdravstva i obrazovanja. Kako je rečeno danas na sastanku radi se u najmanjoj županiji s malim brojem stanovnika u BiH, što otežava razvoj zdravstva, a dodatno je pogođena i poraćem, poplavama i COVID-19. krizom stoga teže ka produbljivanju institucionalne i drugih oblika suradnje i podrške od strane Brodsko-posavske županije.

  Župan Marušić i predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić istaknuli su sve potencijale i mogućnosti suradnje koje nudi Brodsko-posavska županija koja ima velikih iskustava i ostvarenih uspjeha u privlačenju kako sredstava iz pretpristupnih tako i strukturnih fondova EU. Posebno su istaknuli, što su potvrdili i ravnatelji županijskih bolnica, kako je Brodsko-posavska županija uspješno realizirala projekte energetskih obnova. Obnovljeni su i dograđeni odjeli slavonskobrodske i novogradiške bolnice a vrijednost radova iznosila je 200 milijuna kuna. Također, energetski su obnovljene 23 osnovne i srednje škole kojima je Županija osnivač, a intenzivno se radi i na projektima prekogranične suradnje. Prekogranični projekti BPŽ u protekle 4 godine bili su usmjereni na razvoj obrazovanja i kulture, realiziran je projekt “Pametne škole”, kroz koji su energetski obnovljene osnovne škole u Tuzlanskom kantonu i u Sibinju, a u tijeku je i provedba projekta “Inovativnim umom do pametnih škola”, odnosno Smart schools 2 (Pametne škole 2), koji realizira Centar za razvoj i podršku CRP iz Tuzle zajedno s partnerima, Brodsko-posavskom županijom i Tuzlanskim kantonom čiji je cilj povećati infrastrukturne, institucionalne i upravljačke kapacitete projektnog područja za proizvodnju obnovljive energije u javnom sektoru i za poboljšanje energetske učinkovitosti. Također, pred završetkom je i prekogranični projekt koji Brodsko-posavska županija provodi s BiH, a vrijedan je 3 milijuna kuna, čiji je cilj instalirati 16 fotonaponskih elektrana na osnovne škole s ciljem proizvodnje električne energije.

  Suradnja bolnica, posebno slavonskobrodske i bolnice u Orašju, pohvaljena je s obje strane, a realizira se kroz prihvat pacijenata koji određene preglede i liječenja ne mogu ostvariti u BiH, dobru komunikaciju i odlazak naših liječnika u Županiju Posavsku. Naglašeno je kako s dobrom praksom treba nastaviti i u buduće, još više produbiti suradnju, operativno poboljšati te uspostaviti sustavno zajedničko djelovanje posebice u području edukacije koje nudi slavonskobrodsko Sveučilište kroz smjer diplomskog studija sestrinstva.

  Na današnjem sastanku istaknuti su dobri primjeri uspješnosti Županijske razvojne agencije kroz čiju je pomoć do sada realizirana velika ulaganja u zdravstvo, a nastavit će se i realizirati prekogranični projekti u ovom sektoru koji neće biti toliko usmjereni na infrastrukturu, već razvoj usluga s naglaskom na ranjive skupine.

  Izaslanici iz Županije Posavske zahvalili su na dosad učinjenom i podršci koju Brodsko-posavska županija pruža, a na zaključeno je kako će Brodsko-posavska županija nastaviti pružati institucionalnu i savjetodavnu podršku s naglaskom na realizaciju projekata u poslovnom, obrazovnom i zdravstvenom sektoru u čemu već ima velika iskustva i kao nositelj i kao partner ma brojnim projektima, priopćili su iz Brodsko-posavske županije.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti