Više

  Održana 5. „Večer Hercegovine u Posavini“

  Najčitanije

  U Orašju je održana 5.“Večer Hercegovine u Posavini“ , po prvi puta na otvorenom prostoru u sklopu ŠRC Bazeni u Orašju uz nazočnost oko 800 gospodarstvenika, poduzetnika, osoba iz javnog, političkog, kulturnog, vjerskog i akademskog života iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Svojom nazočnošću važnost ovom događaju dali su najviši uzvanici, nositelji izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama u BiH, od dr.Dragana Čovića predsjedavajućeg predsjedništva BiH, Borjane Krišto, predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Bariše Čolaka, predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH , ministrice Marine Pendeš, ministra Josipa Grubeše, predsjednika FBiH Marinka Čavare te ostali visoki dužnosnici: ministri, zastupnici, veleposlanici, konzuli, načelnici općina i brojni drugi.
  Manifestaciju je otvorio predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić i zahvalio trojici premijera Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke i Hercegbosanskle županije na zajedničkoj organizaciji, a svim gostima poželio je ugodno druženje. -Po peti put nalazimo se zajedno jug i sjever, hercegovci i posavci i svi Hrvati unutar BiH da se družimo u opuštenoj atmosferi, razmjenjujemo iskustva i tražimo bolja rješenja za suradnju i jedinstvo Hrvatskog naroda u BiH, istaknuo je Marijan Klaić.

  -Dragi prijatelji večeras smo u Posavinu donijeli dio onoga što Hercegovina nudi u gastronomskom, kulturnom i tradicijskom pogledu. Želja nam je da u ugodnom druženju ujedinimo naše različitosti ravne Posavine i krševite Hercegovine koje su obje jednako ponosne i spremne graditi i stvarati uvjete za opstanak naših pokoljenja. Treba nam puno više ovakvih druženja i dogovora kako bi realizirali i ostvarili nove projekte i poslove, kazao je predsjednik Hercegovačko-neretvanske županije dr. Nevenko Herceg. –Kroz ovih pet godina više nemamo potrebe nikome ništa pokazivati, nego to jedinstvo na ovakav način družeći se ugodno manifestirati. Druženje je Večeri učinilo tradicionalnim i nadam se da će još dugo trajati, rekao je predsjednik Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić. –Drago mi je što na jednom mjestu mogu vidjeti najviše dužnosnike javnog i političkog života u BiH kao i susjedne RH. Ovakve večeri pokazuju naše zajedništvo i jedinstvo, te smatram da se ovaj oblik druženja treba organizirati i u mojoj županiji kako bi i dalje nastavili razvijati naše kulturno i tradicijsko naslijeđe, razmjenjivati poslovne kontakte i ostvarivati gospodarsku suradnju,poručio je predsjednik Hercegbosanske županije Ivan Jozić.

  Uz prezentaciju bogatstva posavske i hercegovačke kuhinje, po tradiciji tijekom večeri su razmijenjeni prigodni darovi među kojim su dominirali plodovi krša i ravnice. Glazbenu dobrodošlicu na peti susret, na hercegovački način okupljenima su poželjeli članovi HKUD-a Linđo iz Neuma uz zdravicu, linđu, bećarac i splet pjesama i plesova neumskog kraja. Domaćini članovi HKUD-a Mladost Domaljevac predstavili su se pjesmom uz šargiju i violinu, te izvedbom spleta kola iz Posavine.U nastavku večeri, uz raznovrsnu ponudu kuhinje gosti su kušali raznolikost i bogatstvo hercegovačkih vina, a svi skupa su uživali u plesu i glazbenim notama širokobriješkog sastava Brig.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti