Više

  Održana braniteljska tribina „Razvoj braniteljskog zadrugarstva u Županiji Posavskoj“

  Najčitanije

  Razvoj braniteljskog zadrugarstva u Županiji Posavskoj i poslovna suradnja s „Podravkom“ d.d. Koprivnica bila je tema današnje braniteljske tribine koja je održana u amfiteatru Školskog centra u Orašju. Tribinu su organizirali Ministarstvo branitelja Vlade Županije Posavske i udruge proistekle iz Domovinskog rata. Izlaganja je pratilo oko 200 zainteresiranih sa prostora tri posavske općine. Uz ostale bili su nazočni predstavnici vlasti sa federalne, županijske i općinskih razina vlasti, a kao gosti bili su predstavnici braniteljskih zadruga iz Republike Hrvatske i Busovače. Uoči održavanja tribine položeni su vijenci ispred središnjeg Spomen obilježja u Orašju.

  Prisutne je najprije pozdravio ministar branitelja u Vladi ŽP Marijan Kopić, a potom je svoje izlaganje imao Joso Marković predsjednik Skupštine ŽP. U nastavku su govorili Toni Tvrtković predstavnik Etične  banke RH, Nevenka Benić državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja RH, direktor sektora poljoprivrede u Podravci Zdravko Dimač i njegovi pomoćnici Goran Kovačić i Ranko Tušek, te Zvonko Beljo koordinator za provedbu sporazuma između Ministarstva branitelja i Podravke. U završnom dijelu tribine uslijedila su pitanja prisutnih upućena predstavnicima Ministarstva branitelja i Podravke.

  Ministar Marijan Kopić izrazio je zadovoljstvo održavanjem skupa na kojem se mogu prezentirati mogućnosti samoupošljavanja branitelja kroz braniteljske zadruge.-Danas je predstavljena izravna ponuda Podravke gdje bi se kroz angažiranje braniteljske populacije stvorila klima za njihov bolji socioekonomski status. Branitelji su sve stariji, no naš se fokus treba usmjeriti prema mladim članovima njihovih obitelji, što bi mogla biti i mogućnost ostanka na ovim prostorima. Ispred Ministarstva branitelja Vlade Županije Posavske dajem potporu takvim projektima, a Ministarstvo branitelja stoji na raspolaganju kako bi pomoglo takve procese, kazao je ministar Kopić.

  Nevenka Benić državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja pojasnila je projekt.
  -Program koji provodimo u Republici Hrvatskoj kroz ovakve tribine prezentiramo i u Bosni i Hercegovini i za pripadnike Hrvatskog vijeća obrane. Prošle godine smo imali i natječaj za sufinanciranje rada zadruga u BiH gdje smo 5 zadruga sufinancirali i ove godine također planiramo takav natječaj. Sporazumom kroz ovaj projekt sa Podravkom jamči se plasman proizvoda, osigurano tržište i plaćanje. Rad se pokazao kao najbolja terapija. Radom se zapravo ljudi ponovno aktiviraju, jačaju svoje kapacitete i pronalaze ne samo egzistencijalnu sigurnost nego i određenu radnu terapiju kao način prevladavanja svih teškoća, naglasila je u izjavi za medije državna tajnica Benić. Zdravko Dimač, direktor u Podravci smatra da je u Orašju održan inicijalni sastanak, a očekivanja su da program zaživi u 2019. godini.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti