Više

  Održana IX. izvanredna sjednica Skupštine Županije Posavske

  Najčitanije

  Uz predsjedanje Blaža Župarića, predsjednika Skupštine Županije Posavske danas (01.09.) u Domaljevcu je održana IX. izvanredna sjednica Skupštine Županije Posavske. Zastupnici su razmatrali i usvojili Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom školstvu kojeg je dodatno obrazložila ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta Ana Andrić. Usvojeni su također Zakon o izmjeni Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu Županije Posavske kao i Odluka o utvrđivanju javnog interesa za davanje u zakup nekretnine u vlasništvu Županije Posavske koje je dodatno obrazložio predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić.
  Predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić u pojašnjenju usvojenog Zakona o izmjeni Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu Županije Posavske naglasio je kako su u Vladi najprije analizirali sve parafiskalne namete u Županiji Posavskoj. -Nakon što smo krenuli s implementacijom Zakona o vatrogastvu, pokazala se mogućnost da ukinemo jedan parafiskalni namet. On je opterećivao i građane, ali isto tako i poduzetnike kod registracije vozila, a prikupljaju se za potrebe financiranja dragovoljnog vatrogastva. Ta sredstva su trebala biti prihod Županije Posavske kao osnivača profesionalne vatrogasne postrojbe, a evo donijeli smo izmjenu zakona da tu naknadu koja se naplaćivala pri registraciji vozila danas ukidamo tako da će se profesionalno vatrogastvo financirati iz Proračuna Županije Posavske. Dragovoljna vatrogasna društva će se financirati kao udruge građana ovisno o potrebama općinskih službi civilnih zaštita.


  Na Skupštini je također predsjednik Vlade Topić pojasnio usvojenu Odluku o utvrđivanju javnog interesa za davanje u zakup nekretnine u vlasništvu Županije Posavske za potrebe Konzulata RH u BiH sa sjedištem u Orašju.-Raduje me da smo danas napravili dodatni iskorak i stvorili pretpostavke da na temelju pisma namjere Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske nastavimo komunikaciju na način da prostor za koji su oni iskazali interes, a u vlasništvu je Županije Posavske, današnjom odlukom kojom je proglašen javni interes u taj prostor smjesti konzulat Republike Hrvatske. Vjerujem da ćemo jako brzo potpisati ugovor i do kraja godine imati otvoren konzulat Republike Hrvatske u Orašju. Za nas je to i jedna jaka poruka jer Županija Posavska je jedan od rijetkih većinski hrvatski prostora koji nije imao konzulat Republike Hrvatske, zaključio je predsjednik Vlade ŽP Topić.
  Nakon zasjedanja Skupštine na press konferenciji predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić uz ostalo je kazao:
  -Zakazali smo izvanredno zasjedanje Skupštine zato što se radi o temama po kojima treba žurno postupiti i rješavati. Vezano za izmjene i dopune Zakona o osnovnom školstvu, Vlada je predložila izmjenu s ciljem da se prehrana učenika stavi na županijski proračun što poboljšava učenički standard. Radi se i o drugim izmjenama u tom zakonu budući da je Grad Orašje dobio status grada pa su bile nužne i terminološke izmjene u Zakonu o osnovno školstvu. Kod usvojenih izmjena Zakona o vatrogastvu ukinut je parafiskalni namet od 5%, što je jako dobro budući da je uspostavljena profesionalna vatrogasna postrojba. Bilo je nužno donijeti odluku kojom se utvrđuje opći interes za postojanje konzulata i dati ovlasti Vladi Županije Posavske za zaključivanje ugovor s Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija RH. Građanima će time biti značajno olakšano dobivanje odgovarajućih dokumenata. Ovo je za našu županiju izuzetno velika čast, a mi želimo dati suport osnivanju konzulata kako bi se što prije stavio u funkciju, izjavio je predsjednik Skupštine Župarić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti