Više

  Održana IX. redovita sjednica Skupštine Županije Posavske

  Najčitanije

  Uz predsjedanje Blaža Župarića, dana 15.11.2023. godine, održana je IX. redovita sjednica Skupštine Županije Posavske. Zastupnici su razmatrali i usvojili: Izmjene i dopune Proračuna Županije Posavske za 2023. godinu, Zakon o dopuni Zakona o izvršavanju Proračuna Županije Posavske za 2023. godinu, Zakon o izmjeni i dopunama Zakona o imovini Županije Posavske, Odluku o utvrđivanju osnovica, stopa i načinu obračunavanja i uplate doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje na prostoru Županije Posavske, Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o sudjelovanju osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite na prostoru Županije Posavske i Zaključak o Mišljenju na Nacrt zakona o jakim alkoholnim pićima.
  Na ovom zasjedanju zastupnička pitanja i inicijative postavili su i pokrenuli zastupnici: Emir Beširević, Drago Zečević, Franjo Blažanović, Anes Osmanović i Mehmed Memišević.
  Dana 14.11.2023. godine svoje VI. sjednice su održali Skupštinski odbori – Odbor za Ustav, Poslovnik i zakonodavstvo, Odbor za gospodarstvo, ekonomsku politiku i proračun i Odbor za društvene djelatnosti, jednakopravnost spolova i borbu protiv korupcije, izvijestili su iz Stručne službe Skupštine Županije Posavske.

  Nakon održane Skupštine u izjavi za javnost predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić u pojašnjenju tema sa zasjedanja izdvojio je Izmjene i dopune Proračuna Županije Posavske za 2023.g.
  -Radi se prvenstveno o tehničkim izmjenama Proračuna ŽP, dakle projekcije strukture prihoda kojima su osigurana dodatna sredstva za poljoprivredu, gospodarstvo i za socijalne kategorije, te nedostajuća sredstva za plaće i naknade uposlenika, županijskih korisnika Proračuna ŽP temeljem promjene osnovice koja se dogodila tijekom godine. Dakle, i dalje imamo blagi trend porasta prihoda u Županiji Posavskoj, što svakako raduje jer se time omogućava da stabilno financijski uđemo u novo proračunsko razdoblje i na vrijeme pripremimo Proračun Županije Posavske za 2024. godinu, kazao je uz ostalo predsjednik Vlade ŽP Topić.

  U izjavi za medije predsjednik Skupštine Županije Posavske Blaž Župarić je o razmatranim temama uz ostalo kazao:
  -Zastupnici su na IX. redovitoj sjednici Skupštine Županije Posavske usvojili Izmjene i dopune Proračuna Županije Posavske za 2023. godinu. Proračun je veći za 3 milijuna maraka nego prošle godine i iznosi 65.438.840,00 KM. Ono što je važno napomenuti je da su prihodi od neizravnih poreza znatno veći od planiranih iz čega se vidi rast našega gospodarstva. Odluka o dopuni Zakona o izvršavanju proračuna Županije Posavske za 2023. godinu je tehničke naravi, a omogućava uplatu zaostalih doprinosa policijskim službenicima iz razdoblja 1994. i 1995. godine.Izmjenom i dopunama Zakona o imovini Županije Posavske regulirat će se status imovine od poduzeća u Županiji Posavskoj, a koja imaju sjedište u RS-u ili Distriktu Brčko. Odlukom o utvrđivanju osnovica, stopa i načinu obračunavanja i uplate doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje na prostoru Županije Posavske i Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o sudjelovanju osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite na prostoru Županije Posavske korigiraju se cijene i produbljuju se prava korisnika zdravstvenih usluga. Donijeli smo Zaključak o Nacrtu zakona o jakim alkoholnim pićima. S razine Federacije BiH je od nas traženo da dostavimo svoje mišljenje, što je Vlada i učinila. Skupštinski zastupnici su prihvatili to mišljenje i zaključkom, gdje smo iznijeli što je bitno za naše žitelje koji se bave proizvodnjom jakih alkoholnih pića, proslijedili prema Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, izjavio je predsjednik Skupštine ŽP Župarić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti