Više

  Održana prezentacija programa i kreditnih linija za gospodarstvenike i obrtnike

  Najčitanije

  Ministarstvo gospodarstva i prostornog uređenja je 23.05.2016.godine u Vladi Županije Posavske organiziralo prezentaciju za gospodarstvenike i obrtnike. Prezentirani su programi i kreditne linije koji će biti aktualni u tekućoj ogdini ispred Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije. Na sastanku su prisustvovali tajnik Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta dr.sc.Jozo Bejić, tajnik Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije dr.Stipo Buljan, voditelj odjela gospodarstva Glavnog vijeća HNS-a Damir Ljubić, ministar gospodarstva i prostornog uređenja Darko Kasap, predsjednik Obrtničke komore Petar Sinković, predsjednik Gospodarske komore Ivo Knežević i predsjednici udruženja poduzetnika sve tri općine.

  -Cilj današnjeg sastanka je prenijeti informacije iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o ralizaciji njihovih projekata tijekom ove godine nadležnim županijskim ministarstvima i udruženjima gospodarstvenika kako bi u skladu sa tim natječajima mogli informirati gospodarstvenike i pomoći im u ispunjavanju proceduralnih uvjeta za dobivanje tih sredstava. Neophodna je čvrsta spona između politike i gospodarstva naglasio je u izjavi nakon sastanka Damir Ljubić, voditelj odjela gospodarstva Glavnog vijeća HNS-a.

  -Danas smo u Županiji Posavskoj prezentirali projekte koje Ministarstvo plasira putem javnog natječaja za grant sredstva u iznosu 4.980.000,00KM i kreditna sredstva oko 5 milijuna KM. Prezentirali smo sve projekte koje Ministarstvo nastoji podržati u ovom razdoblju. Natječaj za grant traje do 17.06.2016.godine. Dajemo izravnu potporu razvoju, inovaciji, razvoju ženskog poduzetništva, poduzetništva mladih, dajemo potporu razvoja poduzetništva i poduzetničkim udruženjima koja se bave tematikom malih i srednjih poduzeća, potporu starim zanatima, potporu poduzećima koja razvijaju nova znanja i nove tehnologije, a sve u smjeru izvoza, stvaranju nove vrijednosti. Pored toga imamo i natječaj za potporu razvoju poduzetničke infrastrukture, poduzetničkih zona, inkubatora, klastrea, poduzetničkih centara, s tim da natječaj za poduzetničke zone traje do 03.06.2016.godine. Sljedeća stvar koju radimo je potpora kroz kreditna sredstva koja plasiramo preko Razvojne banke i to za poduzeća sa od 2 do 9 zaposlenih, 200.000,00 KM na 7godina grejs period 2 godine, kamata 1,5%, za mala poduzeća od 10-50 zaposlenih 300.000,00 KM na 7 godina grejs period 2 godine, kamata 1,5% i srednja poduzeća od 50-250 zaposlenih isti uvjeti. Sve ima na web stranici Ministarstva www.fmrpo.gov.ba kreditna sredstva, grant sredstva i sredstva za poduzetničke zone, izjavio je dr.sc.Jozo Bejić tajnik Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

  -Ocjenjujem korisnim ovakve sastanke jer imaju za cilj da naši gospodarstvenici dobiju na vrijeme informacije i koji su sve dokumenti neophodni da bi se na vrijeme apliciralo za određene projekte i kreditne linije kada je u pitanju Federalna razina, kazao je ministar gospodarstva i prostornog uređenja Darko Kasap.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti