Više

  Održana prezentacija programa za razvoj poduzetništva i potporu osnivanju poduzeća

  Najčitanije

  U organizaciji  Ministarstva gospodarstva ŽP i UNDP-a  danas (19.04.2017.g.) je u amfiteatru Školskog centra fra Martina Nedića u Orašju održana prezentacija programa za razvoj poduzetništva i potporu osnivanju poduzeća (Start –up) u okviru projekta LIR, za mlade osobe s područja ŽP. Koordinator ekonomskog razvoja UNDP-a Ismar Ćeremida i ministar gospodarstva i prostornog uređenja ŽP Darko Kasap održali su prezentaciju za 50-ak mladih visokoobrazovanih osoba.

  -UNDP zajedno s Vladom ŽP pokušava animirati mlade ljude i sve koji se žele baviti poduzetništvom da krenu u taj proces i da im se omogući da sve nedoumice i strahove koje imaju za pokretanje vlastitog biznisa riješe kroz vrlo kompleksan plan edukacije. Obuka je besplatna, a sastoji se iz 5 različitih modula kroz koji će polaznici proći, a koji će im pružiti nova znanja i vještine o osnivanju i vođenju biznisa ( na koji način poboljšati  određene stvari pri čemu će razmišljati i o financijskoj strukturi, prezentacijama i kreiranju svojih proizvoda i lobirati kod kupaca). Nakon završene edukacije polaznici će morati izraditi vlastiti biznis plan, koji ide UNDP-u na ocjenjivanje, pri čemu će se birati pet najboljih ideja, koje će dobiti novčani poticaj za osnivanje firme i nabavku potrebne opreme za pokretanje posla. Birat će se najrealniji poslovni planovi koji su izvedivi i mogu opstati na lokalnom ili međunarodnom tržištu. Rok za prijave je 5. svibnja, a u program će ući 40-ak najboljih prijava. Edukacija bi trebala krenuti početkom lipnja, a namjera je u ovaj projekt uključiti i lokalne zajednice koje trebaju voditi računa o mladima i dati im podršku kada i UNDP ne bude prisutan na ovome području, kazao je koordinator ekonomskog razvoja UNDP-a Ismar Ćeremida.

  -Vlada Županije Posavske po prvi put, na ovaj način,  želi afirmirati mlade osobe sa završenim fakultetom na osnivanje obrta i poduzeća, kako bi svojim znanjem doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta u ŽP. Želimo mlade podržati  od prvog koraka u poduzetništvu do ostvarivanja dobiti, i s takvim primjerima privući i potaknuti i druge na razvoj u ŽP i otvaranje novih radnih mjesta, kazao je ministar gospodarstva i prostornog uređenja ŽP Darko Kasap. Naglasio je kako ministarstvo u svom programu za ovu i narednih godina ima razrađenu politiku poticaja gospodarstvu kroz refundaciju sredstava za regresiranje kamata, potporu za osnivanje novog obrta i nabavku osnovnih sredstava te subvencije za zapošljavanje. Ministarstvo će s Uredom za gospodarski razvoj ŽP i dalje raditi na programima poticanja budućih poduzetnika kako bi im pomogli i  olakšali na putu koji ih očekuje u budućnosti, naglasio je ministar Kasap.

   

   

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti