Više

  Održana V. izvanredna sjednica Skupštine Županije Posavske

  Najčitanije

  Uz predsjedanje Blaža Župarića održana je V. izvanredna sjednica Skupštine Županije Posavske. Zastupnici su razmatrali i usvojili: Izmjene i dopune Proračuna Županije Posavske za 2020. godinu i Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o izvršavanju Proračuna Županije Posavske za 2020. godinu. O ovim točkama dnevnoga reda pojašnjenje je predočila zastupnicima Nada Ćulap, ministrica financija u Vladi ŽP. Usvojenim Izmjenama i dopunama Proračuna za fiskalnu 2020. godinu ukupno planirani prihodi, primici i financiranje iznose 43.586.850,00 KM, dok su rashodi i izdaci planirani u iznosu od 43.579.840,00 KM.

  -Županija Posavska jedna je od prvih koja je pokrenula niz mjere za pomoć gospodarstvu zbog pandemije koronavirusa. Također je jedna od prvih koja zbog novonastalih okolnosti i značajnog smanjenja prihoda donosi prvi ovogodišnji rebalans Proračuna ŽP za 2020. g. Vlada ŽP domaćinski se ponaša, osobito u kriznoj situaciji, na vrijeme donosi financijske i planske dokumente, i zato podržavamo takav rad, prevladavalo je u raspravi zastupnika Skupštine Županije Posavske.

  Predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić prokomentirao je pitanja zastupnika vezano za proračunske stavke i najavio mogući novi rebalans u ovisnosti kako se situacija bude razvijala vezano za pandemiju koronavirusa. Naglasio je opredjeljenje Vlade za brzu intervenciju u oblasti potpore gospodarstvu, zadržavanja socijalnih prava kao i onih koje ostvaruju branitelji, ali i nastavak projekata od životne važnosti kao što su vodovod i drugi projekti. Pohvalio je korektnu suradnju sa sindikatima i razumijevanje situacije.

  Nakon održavanja Skupštine ŽP predsjednik Blaž Župarić u izjavi za medije uz ostalo je kazao: -Vlada je pripremila izmjene i dopune Proračuna brižljivo i oprezno, i na jedan domaćinski način ponijela se u uvjetima aktualnog stanja pandemije koronavirusa. Dakle urađene su Izmjene i dopune Proračuna na način da su sredstva raspoređena po prioritetu kako je diktirala krizna situacija značajno smanjenih proračunskih prihoda. Smanjivana su sredstva na svim pozicijama gdje je to bilo moguće, a opet na način da se omogući neometano funkcioniranje institucija i uz potporu gospodarstvu kako ne bi došlo do značajnog otpuštanja djelatnika. Povećana su zato sredstva osobito za potporu gospodarstvu i zdravstvu. U rebalansu su planirana sredstva s viših razina vlasti, iako ona još uvijek nisu dostatna, ali su izvjesna i sigurno će se naći vrlo brzo u rebalansu proračuna. Zastupnici su prihvatili Izmjene i dopune Proračuna ŽP za 2020. g. s uvjerljivom većinom glasova jer smatramo da je Vlada radila profesionalno svoj posao i na vrijeme je predložila rebalans za ovu godinu, što smo i usvojili, zaključio je predsjednik Skupštine Župarić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti