Više

  Održana VII. sjednica Skupštine Županije Posavske

  Najčitanije

  Uz predsjedanje Blaža Župarića, dana 13. 7. 2023. godine, održana je VII. redovita sjednica Skupštine Županije Posavske.
  Zastupnici su razmatrali i usvojili: Zakon o plaćama i naknadama u tijelima vlasti Županije Posavske, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pomoći mladim obiteljima kod rješavanja stambenog pitanja, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porodiljnim naknadama zaposlenim majkama, Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o doplatku za djecu, Odluku o odobravanju razrješenja ministra unutarnjih poslova i Odluku o davanju suglasnosti na Izmjene i dopune Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Županije Posavske za 2023. godinu.
  Na ovom zasjedanju zastupnička pitanja i inicijative postavili su i pokrenuli zastupnici Anes Osmanović, Drago Zečević, Franjo Blažanović i Emir Beširević.
  Dana 12. 7. 2023. godine svoje IV. sjednice su održali Skupštinski odbori – Odbor za Ustav, Poslovnik i zakonodavstvo, Odbor za gospodarstvo, ekonomsku politiku i proračun i Odbor za društvene djelatnosti, jednakopravnost spolova i borbu protiv korupcije, izvijestili su iz Stručne službe Skupštine.

  Nakon skupštinskog zasjedanja u izjavi za medije predsjednik Skupštine Županije Posavske Blaž Župarić je prokomentirao razmatrane točke dnevnoga reda:
  -Donijeli smo Zakon o plaćama i naknadama u tijelima vlasti Županije Posavske. U proteklih nekoliko godina intenzivno je rađeno na tom zakonu kojim će biti poboljšana primanja svih proračunskih korisnika, kako imenovanih, tako i izabranih dužnosnika, zatim pravobranitelja, kako županijskih, tako i općinskih, njihovih zamjenika, savjetnika, zatim državnih službenika i namještenika. Izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama poboljšali smo postojeći zakon, što se tiče utvrđivanja općeg interesa, određenim pravima, procedurama, zatim oko obnovljivih izvora energije i mislim da će time gospodarstvenici i oni koji se bave ovom materijom imati sigurno interesa. U setu zakona iz socijalne zaštite, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porodiljnim naknadama zaposlenim majkama i Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o doplatku za djecu, su prava znatno proširena. U tom je području napravljen značajan pomak, a svakim podizanjem proračuna bit će i povećana prava, kako porodilja tako i dječji doplatak. Poboljšane su i odredbe Zakona o pomoći mladim obiteljima kod rješavanja stambenog pitanja. Odlukom o davanju suglasnosti na Izmjene i dopune Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Županije Posavske za 2023. godinu povećana su sredstva Zavodu za 1.600.000,00 KM. Bitno je spomenuti je da će dio tih sredstava biti iskorišten za osiguravanje kvalitete zdravstvene zaštite. Ovim sredstvima Zavod i zdravstvene ustanove mogu ostvarivati svoju funkciju koja im je namijenjena, izjavio je predsjednik Skupštine Županije Posavske Blaž Župarić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti