Više

  Održana VIII. izvanredna sjednica Skupštine Županije Posavske

  Najčitanije

  Uz predsjedanje Blaža Župarića, predsjednika Skupštine Županije Posavske, jučer (16.12.) održana je VIII. izvanredna sjednica Skupštine Županije Posavske u dvorani za sjednice Skupštine Županije Posavske u Domaljevcu. Jedina točka dnevnoga reda bio je Prijedlog amandmana na Ustav Županije Posavske.
  Nakon jednosatnog zasjedanja u kojem je o predloženoj temi uvodničar bio ministar pravosuđa i uprave Pero Radić, te jednoglasnog mišljenja svih zastupnika da je učinjen značajan pomak u uređenju najvažnijeg dokumenta, Ustava Županije Posavske, tijekom glasovanja svi amandmani su jednoglasno usvojeni.
  Ustav Županije Posavske usvojen je 10. travnja 1996. godine i mijenjan je s dvanaest amandmana. S novopredloženim dvadesetjednim amandmanom mijenja se, dopunjava ili briše ukupno četrdeset članaka Ustava Županije Posavske. Usvojenim amandmanima, istaknuli su predstavnici Klubova naroda, Klubova stranačkih zastupnika, te kroz pojedinačnu raspravu, izraženo je zadovoljstvo što se kroz konstruktivnu raspravu i uvažavanje, te političku zrelost došlo do zajedničkih rješenja.

  Nakon izvanrednog zasjedanja Skupštine Županije Posavske novinarima se obratio predsjednik Skupštine Blaž Župarić, te je uz ostalo kazao:
  -Izmjene i dopune Ustava Županije Posavske, odnosno amandmana na Ustav Županije Posavske, rezultat su izmjena federalnog Ustava i zakona federalne razine kojim su regulirani izbor sudaca, sudova, načelnika, imenovanja i opozivi, i druge situacije kojima je naš Ustav morao odgovoriti na način stvaranja uvjeta da idemo s promjenama Ustava Županije Posavske kroz 21 amandman. Sazrelo je vrijeme da se Ustav županijski usuglasi s Ustavom Federacije i da se ostali propusti koje su bili u Ustavu Županije Posavske izmjene, na način da smo izmjenama Ustava Županije Posavske usuglasili, odnosno u potpunosti ispoštovali presude Ustavnog suda Federacije od 2018. godine. Ustav je dakle uređen kao dokument kojim će se moći služiti i koji će dati veliku mogućnost kod izmjene određenih propisa, kod davanja prava svim konstitutivnim narodima, ostalima i drugim narodima u Županiji Posavskoj da na jednakim osnovama mogu ostvarivati svoja Ustavom zajamčena ljudska i građanska prava i sva druga prava koja im pripadaju kao konstitutivnim narodima i narodima koji živa na Županiji Posavskoj, kazao je uz ostalo predsjednik Župarić te naglasio:
  -Zastupnici, a i sto tako i Vlada kao predlagatelj, pokazali su jednu veliku političku zrelost i odgovornost kod donošenja 21 amandmana na Ustav Županije Posavske. Usudim se kazati da je ovim amandmanima 70% naš Ustav pretrpio izmjene u jednom boljem smislu gdje imamo zaista sada jedan moderan Ustav na koji će se naslanjati svi ostali zakoni i propisi, zaključio je predsjednik Skupštine Župarić.

  XXIV. redovita sjednica Skupštine biti će održana 22. prosinca 2021. godine (srijeda) u 10,00 sati u dvorani za sjednice Skupštine Županije Posavske u Domaljevcu, a sjednice radnih tijela održat će se u utorak 21. prosinca 2021. godine. Na dnevnom su redu dvije točke:
  1. Prijedlog Proračuna Županije Posavske za 2022. godinu i
  2. Prijedlog zakona o izvršavanju Proračuna Županije Posavske za 2022. godinu.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti