Više

  Održana VIII. redovita sjednica Skupštine Županije Posavske

  Najčitanije

  Uz predsjedanje Blaža Župarića, dana 11.10.2023. godine, održana je VIII. redovita sjednica Skupštine Županije Posavske. Zastupnici su razmatrali i usvojili: Zakon o poljoprivrednom zemljištu u Županiji Posavskoj s Amandmanima predlagatelja zakona, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branitelja u Županiji Posavskoj, Odluku o davanju nekretnina na raspolaganje, korištenje i upravljanje, Odluku o utvrđivanju javnog interesa za stjecanje nekretnine u vlasništvo Županije Posavske i Izvješće o utrošku tekućih pričuva Proračuna Županije Posavske za razdoblje od 01.01. do 30.06.2023. godine. Zastupnici su također primili k znanju Informaciju o dokumentu okvirnog proračuna Županije Posavske 2024.-2026.
  Na ovom zasjedanju zastupnička pitanja postavio je zastupnik Drago Zečević.
  Dana 9.10.2023. godine svoje V. sjednice su održali Skupštinski odbori – Odbor za Ustav, Poslovnik i zakonodavstvo, Odbor za gospodarstvo, ekonomsku politiku i proračun i Odbor za društvene djelatnosti, jednakopravnost spolova i borbu protiv korupcije. Odbor za Ustav, Poslovnik i zakonodavstvo na svojoj sjednici utvrdio je Pročišćeni tekst Ustava Županije Posavske. Pročišćeni tekst Ustava Županije Posavske obuhvaća Ustav Županije Posavske i Amandmane na Ustav Županije Posavske I–XXXIII., izvijestili su iz Stručne službe Skupštine ŽP.

  U izjavi za medije predsjednik Skupštine Županije Posavske Blaž Župarić je o razmatranim temama uz ostalo kazao:
  -Usvojen je Zakon o poljoprivrednom zemljištu u Županiji Posavskoj koji će doprinijeti da se na bolji način regulira korištenje poljoprivrednog zemljišta. Ovaj zakon je rađen po odredbama federalnog zakona, ali je proširen, prilagođen Županiji Posavskoj te će unijeti puno više reda u poljoprivredni sektor. Izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branitelja u Županiji Posavskoj branitelji su oslobođeni plaćanja zdravstvene zaštite na primarnoj razini. Također u izmjenama i dopunama je navedeno da se ne mora čekati izmjena zakona da bi se povećala egzistencijalna naknada braniteljima. Bile su dvije tehničke odluke: Odluka o davanju nekretnina na raspolaganje, korištenje i upravljanje rješava se pitanje imovno-pravnih odnosa koji se odnose na zgradu Vlade ŽP i Odluka o utvrđivanju javnog interesa za stjecanje nekretnine u vlasništvo Županije Posavske, a radi se o zemljištu gdje se planira izgradnja vatrogasnog doma za područje grada Orašja i općine Domaljevac-Šamac. Usvojeno je Izvješće o utrošku tekućih pričuva Proračuna Županije Posavske za razdoblje od 01.01. do 30.06.2023. godine iz kojeg je vidljivo da je Vlada Županije Posavske domaćinski raspolagala proračunskim sredstvima i bila susretljiva prema ustanovama, institucijama i pojedincima kojima je bilo potrebno. Zastupnici su primili k znanju Informaciju o dokumentu okvirnog proračuna Županije Posavske za razdoblje 2024.-2026. godina, gdje je vidljivo da županija ide u dobrom pravcu, ima dobre makroekonomske pokazatelje, rast gospodarstva te se očekuje povećanje proračuna, izjavio je predsjednik Skupštine Županije Posavske Blaž Župarić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti