Više

  Održana XI. sjednica Skupštine Županije Posavske

  Najčitanije

  U Domaljevcu je uz predsjedanje Jose Markovića danas (23.09.) održana XI. sjednica Skupštine Županije Posavske. Zastupnici su prihvatili Zakon o porodiljnim naknadama zaposlenim majkama i Nacrt zakona o doplatku na djecu. Točka Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima skinuta je s dnevnoga reda, a prihvaćeno je i Mišljenje Vlade Županije Posavske o Prednacrtu zakona o pravima razvojačenih branitelja.
  Pojašnjenje tema vezano za oblast Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike, kazao je resorni ministar Damir Živković.
  -Zakonom o porodiljnim naknadama regulira se pravo na porodiljnu naknadu za zaposlene majke, postupak za ostvarivanje prava, način financiranja porodiljnih naknada, te druga pitanja značajna za ostvarivanje navedenog prava u ŽP. Nakon što je Skupština prihvatila Nacrt zakona o porodiljnim naknadama, organizirali smo provođenje Javne rasprave. Primjedbe smo uvrstili u konačan tekst Zakona koji je pred vama, kazao je uz ostalo ministar Živković u obraćanju zastupnicima, a potom je pojasnio o kojim se izmjenama radi. Zastupnici su pohvalili napore Vlade i Ministarstva da regulira tako značajnu oblast, koja do sada nije bila uređena na području Županije Posavske.
  U pojašnjenju Nacrta zakona o doplatku za djecu ministar Živković je naglasio:
  -Donošenjem ovoga Zakona nastoji se ispuniti obveza Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom. U F BiH zakonodavni okvir je neujednačen kada je u pitanju utvrđivanje prava i iznosi na doplatak za djecu. U Županiji Posavskoj predloženim nacrtom predviđa se ostvarivanje ovoga prava za djecu do navršene 15. godine života, koja žive u Županiji Posavskoj, pod uvjetima utvrđenim ovim zakonom, pojasnio je ministar Živković.
  Zastupnici su tijekom rasprave pozdravili donošenje Zakona, iznijeli su nove prijedloge oko povišenja dobne granice djece koja bi trebala primati doplatak, te potrebu konkretiziranja pojedinih članaka zakona i na koga se odnosi, kako bi kod njegove primjene bilo što manje nejasnoća. Vlada Županije Posavske prihvaćenim zaključkom obvezna je u roku do 90 dana organizirati na ovu temu Javne rasprave na kojima će se razmatrati ponuđeni dokument i o njemu ponovo očitovati izvršna i zakonodavna vlast Županije Posavske.


  Nakon skupštinskog zasjedanja u izjavi za javnost predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić je kazao:
  -Zadovoljan sam današnjom konstruktivnom raspravom i u konačnici jednoglasnim usvajanjem Zakona o porodiljnim naknadama zaposlenim majkama, kao i Nacrta zakona o doplatku na djecu kojim se ova Vlada potvrdila da je socijalno osjetljiva spram najugroženije kategorije građana, djece i majki-porodilja. Svjestan sam da je to novo proračunsko opterećenje, te će svaki Zakon uvijek pratiti strogo praćenje proračunskih mogućnosti. Upravo zato je prije Zakona o porodiljnim naknadama bila na snazi Uredba kojom smo regulirali pravo porodilja, kako bi donijeli što kvalitetnije zakonsko rješenje.
  Jednako tako, svjestan sam i činjenice da ovih zakona nema u većini županija i kantona. Možda će neki prokomentirati kako se sredstva koja u povećanom iznosu dolaze u Proračun Županije Posavske, temeljem primjene novih parametara Zakona o pripadnosti javnih prihoda, sada troše na nove zakone. Treba široj javnosti kazati istinu, a ona je činjenično potkrijepljena da smo županija sa najnižim primanjima u FBH, no ujedno smo i najosjetljiviji spram onih kojima treba najviše pomoći – djece i porodilja. Od tako niskih primanja, mi smo se opredijelili za opciju izdvajanja i za ove kategorije građana, umjesto opcije da imamo najviše plaće u FBiH, a bez senzibiliziranosti spram djece i porodilja, kazao je premijer Vlade Županije Posavske Marijan Klaić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti