Više

  Održana XI. Skupština Županije Posavske u HKC-u u Domaljevcu

  Najčitanije

  Uz predsjedanje Blaža Župarića, održana je XI. sjednica Skupštine Županije Posavske. Zbog poštivanja epidemioloških mjera i držanja fizičkog odstojanja skupštinsko zasjedanje je održano u dvorani HKC-a u Domaljevcu. Prije usvajanja dnevnoga reda, predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić upoznao je zastupnike o ukupnom stanju na području Županije Posavske vezano za aktualnu pandemiju koronavirusa. Zahvalio je svima za uspješno provođenje mjera, prije svega savjesnim građanima, kao i svima koji su radili na donošenju i kontroli provođenja mjera što ima za rezultat da je sada Županija Posavska corona free županija. Ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja ŽP Dragutin Živković pojasnio je mjere i programe pomoći gospodarstvenicima i poduzetnicima u ŽP kroz tri javna poziva. Ministar Živković predstavio je i Prijedlog Zakona o održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrade, koji je i usvojen, a potporu je dobio i Zakon o pružanju besplatne pravne pomoći, kojim je proširen broj korisnika i napravljene značajne proračunske uštede. Na skupštinskom zasjedaju Anamarija Čolić imenovana je za v.d. županijske pravobraniteljice.

  Skupština ŽP je usvojila izvještajna i programska dokumenta Vlade ŽP, kao i Izvješće o izvršenju Proračuna ŽP za 2019. g. U usvojenom izvješću o radu Vlade ŽP u 2019.g. predsjednik Vlade Đuro Topić istaknuo je da su očuvanje stabilnosti proračuna i transparentno trošenje proračunskih sredstava sukladno usvojenim programima bili važan prioritet rada Vlade u prošloj godini. -U cijelosti su izvršene sve planirane potpore prema poduzećima, obrtima i zadrugama, te su iz Granta za razvoj poduzetništva, obrta i zadruga u prošloj godini ostvarili potporu putem javnih poziva 123 poduzeća, 71 obrt i jedna zadruga, dok je u poljoprivrednoj proizvodnji pravo na potpore iz županijskog proračuna ostvarilo 750 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Nastavljena je i potpora obiteljima s djecom kroz programe sufinanciranja učenika, stipendiranje studenata, sufinanciranje nabavke udžbenika za osnovne škole, povećan dječji doplatak, te niz drugih mjera, kazao je uz ostalo predsjednik Topić.

  Prihvaćeno je i Izvješće o radu Neovisnog odbora za izbor i reviziju Policijskog komesara Županije Posavske za 2019. godinu, pri čemu su zastupnici sugerirali komesaru Marijanu Mikiću na veću pozornost policije zbog problema okupljanja mladih u gradskom parku u povezanosti sa drogom kao i prosjačenje. Zastupnici su usvojili i izvješće o radu i financijskom poslovanju Županijske bolnice za 2019. godinu kao i Program rada za 2020.g. koje je prezentirao ravnatelj dr. Perica Jelečević. -Županijska bolnica je naš ponos i primjer drugima kako može funkcionirati mala bolnica. Ona je od životne važnosti za područje Županije Posavke, a koliki je njen značaj potvrdilo se i u ovom vremenu koronavirusa, dominiralo je u raspravi zastupnika. Zastupnici su primili k znanju izvještajna i programska dokumenta i Zavoda zdravstvenog osiguranja Županije Posavske koje je dodatno pojasnio ravnatelj Josip Vidović.

  Zastupnička pitanja i inicijative postavili su i pokrenuli zastupnici: Ilija Ilić, Drago Zečević, Senad Ahmetović, Damir Hamidović i Elvis Živković.
  Dana 26.05.2020. godine svoje IX. sjednice su održali skupštinski odbori – Odbor za Ustav, Poslovnik i zakonodavstvo, Odbor za gospodarsvo, financije i proračun i Odbor za društvene djelatnosti.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti