Više

  Održana XIII. sjednica Skupštine Županije Posavske

  Najčitanije

  Uz predsjedanje Blaža Župarića, predsjednika Skupštine Županije Posavske danas (09.09.2020. g.) je održana redovita XIII. sjednica Skupštine ŽP.

  Zastupnici su razmatrali i usvojili: Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Županije Posavske, Odluku o imenovanju Županijskog pravobranitelja, Odluku o usvajanju Platforme za mir i Izvješće o utrošku tekućih pričuva Proračuna Županije Posavske za razdoblje 01.01.– 30.06.2020. godine.
  Predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić obrazložio je Odluku o imenovanju Županijskog pravobranitelja. Na tu je poziciju na mandat od četiri godine imenovana Anamarija Čolić, diplomirana pravnica iz Odžaka.
  Usvajanjem Odluke i Platforme za mir koju je za točku dnevnoga reda predložio predsjednik Skupštine Župarić, Skupština Županije Posavske jasno je pokazala svoju spremnost i opredijeljenost za izgradnju povjerenja, razumijevanja i odgovornosti za budućnost s ciljem postizanja pomirenja i trajnog mira. Platformu za mir do sada je usvojilo ili podržalo Vijeće ministara BiH, raniji saziv Predsjedništva BiH, oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i zastupnici iz devet stranaka, načelnici i gradonačelnici iz 75 općina i gradova, brojne Skupštine i Vijeća, skupštine Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske Županije, vjerski poglavari, Udruge žrtava rata i mnogi drugi.
  Zastupnička pitanja i inicijative postavili su i pokrenuli zastupnici: Blaž Župarić, Elvis Živković, dr. Damir Hamidović, Drago Zečević i Dragan Guberac.

  Dana 07.09.2020. godine svoje XI. sjednice su održali skupštinski odbori – Odbor za Ustav, Poslovnik i zakonodavstvo, Odbor za gospodarstvo, financije i proračun i Odbor za društvene djelatnosti, izvijestili su iz Stručne službe Skupštine ŽP.

  Nakon skupštinskog zasjedanja u izjavi za medije predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić uz ostalo je kazao:
  -Danas smo nakon ljetne stanke održali sjednicu Skupštine Županije Posavske na kojoj smo razmatrali izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima Županije Posavske uglavnom se odnose na usuglašavanje s kolektivnim ugovorom te nemogućnost povratka u policijske strukture osoba koje su imenovane ili obnašaju određene političke dužnosti. Isto tako radi se o određenim dopunama gdje se, radi lakšeg načina raspoređivanja policijskih djelatnika na odgovarajuće poslove, može vršiti njihov premještaj. Isto tako imenovali smo županijsku pravobraniteljicu, budući da je istekao mandat. Proveden je na zakonit način postupak imenovanja Na razdoblje od četiri godine imenovana je diplomirana pravnica iz Odžaka gospođica Anamarija Čolić.
  Platforma za mir je dokument u formi deklaracije koji šalje jasnu i snažnu poruku da građani Županije Posavske uostalom kao i većina žitelja BiH, želi dugoročan i stabilan mir kako bi izgrađivali sigurnije i stabilnije društvo za buduće generacije. Platforma je u provedbi već sedam godina a provodi se posredstvom CRS-a i partnera u više od 70 lokalnih zajednica koje su podržala razna udruženja, mediji, lideri političkih stranka, vjerske zajednice, razne političke organizacije, većina razina vlasti u Bosni i Hercegovini. Smatram da se Županija Posavska zalaže za stabilan mir, suživot na ovim prostorima i želimo biti u društvu svih tih pozitivnih snaga, izjavio je predsjednik Župarić te najavio za manje od mjesec dana novo skupštinsko zasjedanje na kojem će se naći teme od životne važnosti za mlađe obitelji, branitelje, gospodarstvo.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti