Više

  Održana XV. redovita sjednica Skupštine Županije Posavske

  Najčitanije

  Uz predsjedanje Blaža Župarića, dana 11. 6. 2024. godine, održana je XV. redovita sjednica Skupštine Županije Posavske.
  Zastupnici su razmatrali i usvojili: Zakon o proglašenju zaštićenog krajobraza – kopneni krajobraz „Starača“, Zakon o proglašenju zaštićenog krajobraza – kopneni krajobraz „Tišina“, Zakon o dopunama Zakona o porezu na promet nekretnina i prava i Zakon o izmjeni i dopunama Zakona o porezu na imovinu, nasljeđe i dar.
  Također, zastupnici su primili k znanju i: Informaciju o radu Općinskog suda u Orašju za 2023. godinu, Informaciju o Izvješću o radu Županijskog zavoda za pružanje pravne pomoći za 2023. godinu, Informaciju o Programu rada Županijskog zavoda za pružanje pravne pomoći za 2024. godinu, Informaciju o Izvješću o radu Županijske uprave civilne zaštite za 2023. godinu, Informaciju o Programu rada Županijske uprave civilne zaštite za 2024. godinu, Informaciju o Izvješću o radu Županijskog arhiva za razdoblje 13.3.2023. – 31.12.2023. godine i Informaciju o Programu rada Županijskog arhiva za 2024. godinu.
  Na ovom zasjedanju zastupnička pitanja postavio je zastupnik Drago Zečević.
  Dana 10. 6. 2024. godine svoje XII. sjednice su održali Skupštinski odbori – Odbor za Ustav, Poslovnik i zakonodavstvo, Odbor za gospodarstvo, ekonomsku politiku i proračun i Odbor za društvene djelatnosti, jednakopravnost spolova i borbu protiv korupcije,izvijestili su iz Stručne službe Skupštine.
  Nakon sjednice, predsjednik Blaž Župarić, u izjavi za medije je istaknuo:
  -Danas smo imali jednu u nizu redovitih sjednica Skupštine ŽP gdje smo razmatrali vrlo važne propise o zaštiti određenih staništa. To su dva zakona o proglašenju zaštićenih krajobraza – kopneni krajobrazi Starača i Tišina. Radi se o vrlo važnim staništima biljnog i životinjskog svijeta koja su poprilično zapuštena, i koja su zbog nemara stavljena pod nadzor donošenjem ovih zakona. Ovo je dobar put da se zaštićena područja dodatno zaštite i kako bi se onečistila od materijala i radnji koje neodgovorni građani čine odlaganjem različitog otpada. Sretan sam da smo u Federaciji BiH na 14. mjestu po pitanju zaštićenih područja, što je naš veliki uspjeh. Ovo je nadogradnja koja će dosta pomoći gospodarstvu i razvoju turizma, lovstvu i svim žiteljima i onima koji vode brigu o zaštiti prirode u Županiji Posavskoj. Kada su u pitanju Informacije o Izvješću o radu Županijske uprave civilne zaštite za 2023. godinu i Programu rada za 2024. godinu, jako je važno da imamo osposobljenu civilnu zaštitu i vatrogastvo s materijalno tehničkim sredstvima, s opremljenim ljudstvom koje je u stanju prva izaći na teren kako bi spasili imovinu i živote naših građana i u tom pravcu imali smo danas ove informacije pred zastupnicima. Smatramo da Vlada čini određene napore kako bi osigurala materijalno tehnička sredstva i poboljšala rad civilne zaštite i njenih sastavnica, prije svega vatrogasne postrojbe koja treba biti osposobljena i opremljena potrebnom tehnikom da mogu izaći na sve lokacije gdje su požarišta u pitanju i da su od pomoći našim građanima. Velika su ulaganja i veliki su projekti u pitanju, gradit će se i zgrada vatrogasne postrojbe na području grada Orašja. Druga jedinica civilne zaštite je u Odžaku i ova dva područja trebaju biti osposobljena maksimalno kako bi ljudi imali sigurnost i koja daje jamstvo da će vatrogasci prvi priskočiti u pomoć kada je najgore, rekao je predsjednik Skupštine Blaž Župarić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti