Više

  Održana XX. sjednica Skupštine Županije Posavske

  Najčitanije

  Uz predsjedanje Blaža Župarića, dana 14. 7. 2021. godine, održana je XX. redovita sjednica Skupštine Županije Posavske.
  Na početku zasjedanja predloženi dnevni red dopunjen je sa točkom „Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama“. Zastupnici su razmatrali i usvojili Strategije razvoja Županije Posavske 2021.-2027., Odluku o davanju ovlaštenja Vladi Županije Posavske za osnivanje muzeja na području Županije Posavske, Odluku o imenovanju Županijskog Povjerenstva za davanje stručne ocjene u postupku izdavanja urbanističke suglasnosti, Zaključak o Mišljenju na Nacrt zakona o organizacijama i reprezentativnim organizacijama osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata te Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama.
  Na današnjem zasjedanju Zastupnici su također razmatrali Nacrt zakona o unutarnjim poslovima Županije Posavske i Nacrt zakona o sportu Županije Posavske te Zaključcima prihvatili ove Nacrte zakona kao dobru osnovu za izradu Prijedloga zakona i dali zaduženje Vladi da po istim provede javnu raspravu u roku od 60 dana.
  Na ovom zasjedanju zastupnička pitanja i inicijative postavili su i pokrenuli zastupnici Blaž Župarić, Drago Zečević i Željko Ćošković.
  Dana 13. 7. 2021. godine svoje XVIII. sjednice su održali Skupštinski odbori – Odbor za Ustav, Poslovnik i zakonodavstvo, Odbor za gospodarstvo, financije i proračun i Odbor za društvene djelatnosti, izvijestili su iz Stručne službe Skupštine.

  Nakon skupštinskog zasjedanja predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić u izjavi za medije kazao je:
  -Danas smo na sjednici Skupštine Županije Posavske razmatrali vrlo važne dokumente. Strategija razvoja Županije Posavske za razdoblje 2021-2027. godina je dokument koji je opsežan, u njemu je navedeno svako područje djelovanja i rada koje se planira u narednom razdoblju. Nakon usvajanja Strategije radi se na izradi akcijskih planova za dvogodišnje, trogodišnje razdoblje koji će poslužiti za buduće programe rada, od javnih investicija do svih područja zdravstva, socijalne politike, gospodarstva, obrazovanja.
  Nadalje smo razmatrali Nacrt Zakona o unutarnjim poslovima koji regulira Ministarstvo unutarnjih poslova, njegov rad i dinamiku. Bilo je vrijeme da se ide s donošenjem novoga zakona prvenstveno iz razloga što je stari zakon donijet 1996. godine, imao je 8 izmjena i dopuna i da bi se mogla pratiti harmonizacija sa višim razinama vlasti.
  Kad govorimo o Nacrtu zakona o sportu, mislim da je pripremljen kvalitetno, prepoznat će sve djelatnosti, od sportskih djelatnika do svega što prati sport. Ono što je posebno, a to je da će na jedan transparentan javan način svaki od klubova moći do sredstava putem javnog natječaja.
  Što se tiče dopune dnevnoga reda, Zakon o izmjenama i dopunama zakona o koncesijama, bilo je potrebno da se ide sa izmjenama i dopunama zakona kako bi se neke stvari odblokirale i kako bi se na jedan bolji način regulirale, a samim tim i ispoštovale presude Ustavnog suda Federacije BiH. Ono što je bitno da nema nijedne koncesije koja se može dodijeliti bez odluke općinskih vijeća naše tri općine na razini Županije Posavske.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti