Više

  Održana XXII. sjednica Skupštine Županije Posavske

  Najčitanije

  Uz predsjedanje Blaža Župarića, predsjednika Skupštine Županije Posavske danas (11.11.) u dvorani Hrvatskog doma u Domaljevcu održana je XXII. sjednica Skupštine Županije Posavske.

  Prije skupštinskog zasjedanja na predloženi dnevni red predsjednik Župarić je predložio da županijski zdravstveni inspektor Malik Tvica upozna zastupnike s aktualnom epidemiološkom situacijom i planom cijepljenja na području Županije Posavske.-Zaključno do dana 09.11.2021. godine potvrđen je koronavirus (COVID-19) kod 2240 osoba, od čega je nažalost 114 osoba preminulo. Trenutno je 66 aktivnih slučajeva na području Županije Posavske, a pet je osoba na hospitalizaciji na COVID- odjelu Županijske bolnice Orašje. Do sada je cijepljeno 6.640 osoba. Zabilježen je blagi porast zaraženih virusom u posljednje vrijeme, no stanje je stabilno, izjavio je uz ostalo inspektor Tvica i apelirao još jednom na cijepljenje kao najveće dostignuće zdravstvene oblasti i najbolji alat u borbi protiv virusa.

  Skupština Županije Posavske usvojila je Izmjene i dopune Proračuna Županije Posavske za 2021. godinu koje je dodatno obrazložio ministar financija Mijo Stanić. Usvojenim Izmjenama i dopunama Proračuna Županije Posavske za 2021. godinu, ukupni prihodi, primici i financiranje iznose 47.752.930,00 KM, dok rashodi i izdaci iznose 47.745.080,00 KM. Razlika između planiranih prihoda, primitaka i financiranja te rashoda i izdataka iznosi 7.850,00 KM, i služi za pokriće dijela akumuliranog deficita iz prethodnih godina, pojasnio je uz ostalo ministar Stanić. Usvojen je i Zakon o dopuni Zakona o izvršavanju Proračuna Županije Posavske za 2021. godinu. Za skupštinskom govornicom čule su se pohvale na račun rada Vlade, financijskog planiranja i odgovornog ponašanja.

  Na skupštinskom je zasjedanju usvojen je Zakon o sportu Županije Posavske kojeg je dodatno obrazložila ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta Ana Andrić, te Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim pristojbama kojeg je obrazložio ministar pravosuđa i uprave Pero Radić.
  U okviru rada Skupštine Županije Posavske zastupnička pitanja i inicijative postavili su Drago Zečević, Senad Ahmetović, Anita Mikić i Dragan Guberac.

  Nakon sjednice na press konferenciji medijima se obratio predsjednik Skupštine Županije Posavske Blaž Župarić:
  -Skupština je danas razmatrala i usvojila četiri točke dnevnoga reda, no prije njih je bio aktualni sat gdje su zastupnici postavljali zastupnička pitanja koja su se odnosila na stanje koronavirusa na području Županije Posavske, bilo je riječi o sigurnosnom stanju u Županiji Posavskoj te postavljanja pitanja iz te oblasti. Što se Izmjena i dopune Proračuna Županije Posavske za 2021. godinu tiče, Proračun Županije Posavske povećan je za oko 3 milijuna KM, a sredstva koja su planirana u tim izmjenama i dopunama odnose se, uz ostalo, na grantove zdravstvenim institucijama i centrima za socijalni rad, na grant za branitelje i stradalnike Domovinskog rata, na transfere za zadruge, obrt i poduzetništvo i na kapitalne grantove. Ono što nam je najvažnije, a to je da zadržimo gospodarstvo na ovom području, isto tako zdravstvenu i sigurnosnu situaciju na području Županije Posavske pod nadzorom. Zakonom o dopunama Zakona o izvršavanju Proračuna riješit će se neizmirene obveze koje sežu iz 1996. godine do 1998., a odnose se na uposlenike Ministarstva unutarnjih poslova. Zakon o sportu Županije Posavske je novi i moderan zakon. Budući da se razvoj sporta na području Županije Posavske odvija u uzlaznoj putanji, uvaženi su i novi trendovi, od informatizacije u sportu, nediskriminacije u klubovima, da zdravstveni pregledi za sportaše budu obvezni i posebno što je u Zakonu naglašeno, a to je da će se kažnjavati nedolična događanja od strane sudionika na sportskim natjecanjima. Isto tako naglašava se jedan transparentan način financiranja sportskih udruženja kroz javne natječaje. Usvojen je Zakon o sudskim pristojbama koji poboljšava dosadašnji zakon donesen 2009. godine, s tri izmjene i dopune. Zakon također i ovu oblast uređuje na bolji način, a radi se o naplati sudskih pristojbi, boljem načinu naplate istih i isto tako u određenom dijelu se radi i oslobađanjima pojedinih kategorija i osoba koje taj Zakon prepoznaje, kazao je uz ostalo predsjednik Skupštine Županije Posavske Blaž Župarić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti