Više

  Održano V. online Županijsko natjecanje „Projekt građanin“ (CIVITAS)

  Najčitanije

  Učenici osnovnih i srednjih škola Županije Posavske i ove su školske godine pohađali izvannastavnu aktivnost (sekciju) „Projekt građanin“, a na sastancima sekcije razgovarali su o problemima koje su prepoznali u svojim školama ili lokalnim zajednicama, istraživali su o uzrocima problema i predlagali rješenja kako probleme prevazići (predlagali mjere javne politike).
  Natjecanje za učenike srednjih škola održano je 18. travnja 2024. godine, a za učenike osnovnih škola 19. travnja 2024. godine. Prije toga, certificirani suci-profesori iz Brčko distrikta (Miroslav Marojević, Milosava Andrijašević i Nizama Đozić) pregledali su dostavljene učeničke digitalne uratke postavljene putem repozitorija za prijavu, a na sam dan natjecanja, učenici su putem ZOOM platforme predstavili problem koji su prepoznali i obrađivali te odgovarali na pitanja sudaca.
  U konkurenciji osnovnih škola, prvo mjesto osvojila je ekipa učenika Osnovne škole Vladimira Nazora iz Odžaka s temom: „Neodgovornost maloljetnika prilikom vožnje električnim romobilom“, drugoplasirana ekipa je ekipa Osnovne škole Antuna Gustava Matoša iz Vidovica („Ambulanta u Vidovicama postoji, ali ne funkcionira“), dok je ekipa Osnovne škole fra Ilije Starčevića Tolisa zauzela treće mjesto („Stanovnici Orašja nemaju mogućnost reciklaže otpada“).


  U konkurenciji srednjih škola, prvo mjesto osvojila je ekipa učenika Srednje strukovna škole iz Orašja s temom: „Bolji uvjeti za djecu i mlade s dijabetesom“, učenici Srednje škole Pere Zečevića iz Odžaka zauzeli su drugo mjesto („Nedovoljna ekološka osviještenost u našoj lokalnoj zajednici“), a trećeplasirana ekipa je ekipa učenika iz Školskog centra fra Martina Nedića Orašje („Medijska (ne)pisnenost).
  Sve teme su odlično prezentirane, a prezentacije su pokazale da su učenici svjesni problema u lokalnoj zakednici, ali i da mogu svojim aktivnim djelovanjem ponuditi rješenja i biti nositelji promjena u svojim sredinama, izvijestili su nas iz Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije Posavske.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti