Više

  Okrugli stol “Sjećanje na Domovinski rat“

  Najčitanije

  U Okviru Dana sjećanja 2016. upriličen je okrugli stol na temu „Sjećanje na Domovinski rat“. U prezentaciji teme sudjelovali su : Željko Raguž, ravnatelj Dokumentacijskog centra Domovinskog rata za BiH, Jakov Sedlar, filmski djelatnik , Mario Pejić ministar prosvjete znanosti, kulture i športa u Vladi Županije Posavske  i ratni zapovjednik 102. HVO brigade, Tomislav Božić.

  Raguž je u svom izlaganju govorio o važnosti prikupljanja, obrade i predstavljanju javnosti dokumenata i svjedočenja sudionika Domovinskog rata. Zaključio je kako je nužno potrebno sustavno i znanstveno baviti se ovom problematikom jer je to jedini mogući način da se očuva istina o nedavnom vremenu i njegovom karakteru. Jakov Sedlar, filmski djelatnik je naglasak stavio na Domovinski rat u suvremenim medijima. -Ukoliko danas o nečemu svijetu želite pružiti informaciju, morate to uraditi u kratkoj video formi, prezentirati na engleskom jeziku i proslijediti svim institucijama u zemlju i inozemstvu. U suprotnom vaša istina prelazi u zaborav, kazao je Sedlar.

  Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa u Vladi Županije Posavske Mario Pejić pred sudionike okruglog stola iznio je informaciju o prisutnosti tema iz Domovinskog rata u nastavnim planovima i programima u školama u BiH. -Domovinski rat se izučava isključivo u devetom razredu osnovne škole i to u samo jednoj nastavnoj jedinici u predmetu povijest. Ostaje na nastavnicima da sami kreiraju sadržaje kojima  ispunjavaju ovu problematiku. Značajniji doprinos ovome daju Udruge proistekle iz Domovinskog rata jer svojim izvannastavnim i izvanškolskim sadržajima doprinesu spoznajama o ovoj problematici, kazao je ministar Pejić.

  Ratni zapovjednik 102. HVO brigade, Tomislav Božić je rekao kako je nužno potrebno organizirati javni dijalog, u prvom redu izravnih sudionika Domovinskog rata, ali i svih ostalih, kako bi se dokumentirala, zabilježila svjedočenja koja bi bila čvrst temelj za istinu o Domovinskom ratu. -Svjedoci smo sudskih procesa u kojima se izvrće istina i konstruiraju postulati kojima je namjera da osude napadnute, i žrtvu pretvore napadače. Potrebno je sustavno prikupljanje podataka, dokumenata i svjedočenja. Nama u Odžaku treba više ovakvih znanstvenih skupova , jer samo na takav način može se doći do pune istine o Domovinskom ratu. Mi tu istinu znamo ali ona se mora dokumentirati kako povijest ne bi bila onakva kakvom su je pisali oni koji su nas napadali. Svatko sa svoje pozicije neka doprinese da se istina o Domovinskome ratu u cijelosti sazna, naglasio je zapovjednik Božić.

  Nakon okruglog stola u kinodvorani u Odžaku prikazan je dokumentarni film Jasenovac – Istina. Svetom misom u Garevcu, kod Burića štale jučer je završen duhovni program ovogodišnjih Dana sjećanja. U popodnevnim satima u Posavskoj Mahali odigran je tradicionalni odbojkaški turnir “Dani sjećanja”. Uz domaćine OK Napredak i njihove veterane te ekipu Balegovca nastupile su i dvije ekipe Udruge razvojačenih branitelja pripadnika nekadašnje sedme gardijske brigade, Hrvatske vojske “Pume”. U ime organizatora svim sudionicima turnira prigodne darove je na kraju uručila Ana Andrić, ministrica pravosuđa u Vladi Županije Posavske. Tim događajem završena je manifestacija Dani sjećanja 2016.g., izvijestio je u ime organizatora Luka Jurić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti