Više

  Okrugli stol u Orašju„Domovinski rat u Bosanskoj Posavini – oraško bojište 1992. – 1995“

  Najčitanije

  U cilju obrane dostojanstva i časti svih pripadnika legendarne 106.brigade HVO-a, Ministarstvo branitelja Vlade ŽP i Udruge proistekle iz Domovinskog rata općine Orašje organizirale su Okrugli stol na temu „Domovinski rat u Bosanskoj Posavini – oraško bojište 1992. – 1995“. Na skupu su govorili dr. sc. Davor Marijan, s temom „Rat u Bosanskoj Posavini 1992.g. dr. sc. Tado Oršolić, s temom „Obrambeni rat na oraško-šamačko-domaljevačkom području 1992.-1995.“, prof. Zvonko Baotić, zadnji ratni zapovjednik 106.HVO brigade/domobranske pukovnije, s temom „Osvrt na 106.brigadu HVO, 25 godina poslije“ i dr. sc. Ante Nazor, s temom „Arhivsko gradivo HVO iz Domovinskog rata u HMDC-u“.

  U svjetlu događanja tema okruglog stola bila su i aktualna uhićenja branitelja HVO, a na predavanju u prepunom amfiteatru u Orašju okupilo se oko 400 posjetitelja zainteresiranih za najavljene teme. Na početku je Marijan Kopić ministar branitelja u Vladi ŽP izrazio želju da se u okviru okruglog stola rasvijetle pozicije u kojim se nalazi narod u Posavini, ne samo u kontekstu nedavnih uhićenja pripadnika HVO-a.–„ Svjedoci smo pritiska na Hrvate u BiH, pa se pokušava čak i Domovinski rat na području Posavine predstaviti u pogrešnom svjetlu. U našoj Posavini nije bilo masovnih grobnica i logora, a 20 godina nakon rata stavlja nam se na teret što smo se samoorganizirali kao otpor sili koja je za cilj imala etničko čišćenje. Nadam se da će Okrugli stol pomoći da spoznamo poziciju u kojoj se nalazimo i da jasnije postavljamo smjernice koje će nas staviti u poziciju ponosnih branitelja, kazao je Kopić.

  Dr.Davor Marjan je istaknuo činjenice da je značajna uloga Posavine i 1991. tijekom rata u RH kad je spriječen manevar tuzlanskog korpusa.- Naglasit ću da su hrvatske snage u Posavini dale šansu praktično cijeloj BiH da se održi, jer po srpskim planovima, ta sila je do kraja srpnja trebala završiti posao u Posavini i krenuti na druga bojišta. Ipak Orašje se uspjelo oduprijeti i sačuvati, čime su poremećeni brojni srpski planovi, istaknuo je dr. Marjan.

  Dr.Tado Oršolić intenzivno proučava Domovinski rat na oraškom području i arhiv Zbornog područja Orašje, kojeg kaže, ima oko 700 kutija dokumentacije. Na temelju građe nije pronašao niti postoje inkriminirajuće zapovijedi koje bi teretile uhićene zapovjednike iz ZP Orašje. –Ovdje je bio čisti obrambeni rat. Na području općine Orašje poginulo je 60 civila plus onih 20 masakriranih, a ranjenih je na stotine. Od 1992.-1995.godine u općini Orašje poginuo je 271 branitelj iz 106.brigade HVO-a, a civila je ukupno poginulo 149 uključujući i općinu Domaljevac Šamac i to su činjenice za koje nitko nije odgovarao. Za vrijeme ofenzive „Osveta 95“ na oraško-šamačkom području u 12 srpskih ofenziva palo je 50 tisuća granata. Zapravo je oraški džep bio trn u oku Srba, zaključio je Oršolić.

  Zvonko Baotić je činjenicama potvrdio da je hrvatski i muslimanski narod na općini Orašje mnogo ranije shvatio kakva se opasnost sprema, nego što su to spoznale vlasti u Sarajevu. Još u jesen 1991.g. započete su pripreme za obrambeni rat, te je ustrojena Oraška brigada. Tada nas Srbi nisu mogli vojno pobijediti i protjerati iz Posavine, pa sada pokušavaju metodom i optuživanjem da smo ratni zločinci. Ako se može biti ratni zločinac za branjenje svojih domova, svoje zemlje i časno vodeći obrambeni rat, onda ratni zločinci nisu samo zapovjednici 106.brigade HVO-a nego i svi ostali pripadnici, pa i narod ovoga kraja, naglasio je prof. Baotić.

  -Posavina je sveto tlo i ovdje su ogromne žrtve. Oko 7500 tisuća Hrvata je stradalo braneći Bos.Posavinu. U arhivu imamo 848 registratora gradiva Zbornog područja Orašje i to su dokumenti koji puno mogu pomoći u obrani privedenih Hrvata iz Posavine. Na pravnicima je da iskoriste snagu dokumenata i ponavljam da su dokumenti oslobodili hrvatske generale, a vjerujem da će tako biti i sa braniteljima u Orašju, kazao je ravnatelj HMDC-a dr.Ante Nazor na kraju svojeg izlaganja u Orašju.

  Predavanje u Orašju pozorno je pratio i Tomo Vukšić vojni biskup u BiH, te istaknuo da su mnoge od informacija dragocjene spoznaje i u nastojanjima s crkvene strane mogu biti od velike pomoći. – Pokušajmo rastjerati strah koji je posijan u ovaj kraj i među narod koji je teško stradao u ratu, a kasnije i od prirodnih katastrofa, a na sve probleme dovezao se i strah hapšenjem nedužnih ljudi. Strah koji je posijan postoji, a možda će i opstati kada i njih sud oslobodi, stoga je naša velika zadaća da ovaj posijani strah zaista ne proizvede nove odlaske, a s njima i nove probleme za katoličku crkvu i za hrvatski narod u ovim krajevima, poručio je biskup Tomo Vukšić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti