Više

  Okrugli stol u Vladi Županije Posavske

  Najčitanije

  Udruga građana roditelja djece i osoba s posebnim potrebama „Kuća nade“ Odžak organizirala je u Vladi Županije Posavske u Orašju održavanje okruglog stola  na temu „Život u lokalnoj zajednici/ Stanovanje uz potporu. Skupu su bili nazočni predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić sa suradnicima, općinski načelnik Jakov Ivanković, predstavnici Centara za socijalni rad, kao i predstavnici programa Stanovanje uz potporu Tuzla ( prof. Fata Ibralić), ravnatelj Saveza SUMERO Haris Haverić i voditelj programa Staknovanje uz potporu Sarajevo Nermin Cocolić.

  Savez Sumero je organizacije koja se bavi problematikom vezanom za osobe s intelektualnim teškoćama. -Mi smo razvili program „Život u zajednici“ koji djeluje u 3 županije. Radi se o tome da se lokalnim zajednicama osiguraju adekvatni uvjeti života za osobe s intelektualnim teškoćama. Želimo da u ovoj županiji Udruga „Kuća Nade“ pokrene sličan proces, a to je da osobe s invaliditetom imaju pravo izbora. Danas osobe s invaliditetom u BiH nemaju pravo izbora, tako da poslije smrti roditelje ili njihovih familija uglavnom završavaju u Zavodu zatvorenog tipa bez njihove volje. Želimo da se i ovdje pokrene proces izgradnje kapaciteta i osiguraju odgovarajući uvjeti života ovoj populaciji, osiguraju stanovi, asistenti, odgovarajuća potpora koju danas u većem dijelu može osigurati „Kuća Nade“, izjavio je Haverić Haris, ravnatelj Saveza SUMERO Haris Haverić.

  Ravnatelj Haverić je naglasio kako se radi o otvorenom i transparentnom procesu u koji se trebaju uključiti ne samo Udruge osoba s invaliditetom nego i druge udruge, Centri za mentalno zdravlje, Centri za socijalni rad i druge organizacije i institucije koje su važne da bi ovaj projekt mogao opstati. U Orašju su dogovoreni određeni koraci, kako bi se  eventualno do kraja godine otvorile prve stambene zajednice, u ovom slučaju u Odžaku, zaključio je Haverić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti