Opasnosti izbijanja požara na otvorenom prostoru

Najčitanije

Na području Županije Posavske u prethodnom periodu je zabilježen veći broj požara na otvorenom prostoru izazvanih od strane nesavjesnih građana koji su započeli s obavljanjem poljoprivrednih kao i drugih radova (uklanjanje korova, šiblja, suhe trave i lišća, te pri krčenju živica i spaljivanju otpada i čišćenju šumskih površina), kao i zbog tzv. samozapaljenja.

U proteklom periodu na području Županije Posavske zabilježeni su požari na područjima:
-Grad Orašje: 15 požara izazvanih nesavjesnim paljenjem ostataka poljoprivrednih kultura i jedno samozapaljenje na deponiji smeća,
-Općina Domaljevac-Šamac: 2 požara izazvana nesavjesnim paljenjem vatre
-Općina Odžak: 34 požara izazvana nesavjesnim paljenjem vatre i jedno samozapaljenje

Podsjećamo građane da je strogo zabranjeno paljenje vatre na otvorenom prostoru, na mjestima koja se nalaze u neposrednoj blizini šuma, benzinskih postaja i sl., kao i na nepristupačnim mjestima. Obzirom da je ova aktivnost Zakonom dozvoljena samo uz poduzimanje određenih preventivnih mjera, nadležni organi će sankcionirati prekršitelje.

Uzimajući u obzir sve gore navedeno apeliramo na građane da posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lako zapaljivim predmetima i materijama koji bi mogli izazvati požare, jer brzo izmaknu kontroli te se vatra može proširiti na šume, gospodarske i stambene objekte i time ugroziti ljudske živote i pričiniti nemjerljivu štetu, upozorava ravnatelj Županijske uprave civilne zaštite Ilija Jezidžić.

spot_img
spot_img

Posljednje obavijesti