Više

  Otkriveno Spomen obilježje poginulim i nestalim pripadnicima 105. brigade HVO Modriča

  Najčitanije

  U okviru obilježavanja 30. obljetnice utemeljenja 105. brigade HVO Modriča, jučer (11.04.) otkriveno je Spomen obilježje poginulim i nestalim braniteljima te postrojbe HVO-a. Spomenik je izgrađen na groblju sv. Ilije u Garevcu na kojem su ugravirana 72 imena poginulih pripadnika postrojbe. Inicijativu i samu izgradnju spomen obilježja vodila je i uspješno okončala Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO Modriča, na čelu sa predsjednikom Matom Marićem. Spomen obilježje je posvetio i predvodio tim povodom misno slavlje za poginule i nestale hrvatske branitelje kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit Vrhbosanski u miru u župnoj crkvi Marije Majke Crkve u Garavcu.

  Sadržajima obilježavanja značajnog povijesnog datuma iz Domovinskoga rata bio je nazočan predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić, pomoćnik ministra branitelja ŽP Drago Kopić, predsjednik i dopredsjednik UDiVDR-a Federacije BiH Nikica Tomić i Marijan Arlović, kao i predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Federacije BiH Lazar Martinović, te ministar branitelja u Vlade Zapadnohercegovačke županije Mladen Begić. Bili su također nazočni dužnosnici u RS-u Josip Jerković, dopredsjednik RS-a i Davor Čordaš.
  Na akademiji koja je održana u Domu Garevac, predsjednik Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO Modriča Mato Marić uručio je zahvalnice svima onima koji su pomogli u realiziranju ukupnog projektu, među kojima je bila i Vlada Županije Posavske. Tijekom akademije zajednička je poruka da najveća žrtva koju su dali branitelji u obrani – svoje živote, nikada neće biti zaboravljena, a postavljanje spomen obilježja njima u spomen, jedan je od takvih znakova.

  Svake godine od ožujka do svibnja brigade HVO-a koje su branile posavsko područje tijekom Domovinskoga rata obilježavaju prigodnim sadržajima povijesne datume utemeljenja brigada.
  To su sljedeći datumi:
  03.03. — 101.brigada HVO
  17.04. — 102. brigada HVO
  25.03. — 103. brigada HVO
  17.04. — 104. brigada HVO
  09.04. — 105. brigada HVO
  15.05. — 106. brigada HVO
  09.06. — 107. brigada HVO
  18.05. — 108. brigada HVO

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti