Više

  Otvoren 20. Međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2017.

  Najčitanije

  Otvoren je dvadeseti Međunarodni sajam gospodarstva-Mostar 2017. koji je okupio 800 izlagača iz 30 zemalja. Među izlagačima je i 23 izlagača iz Županije Posavske. Ovogodišnja zemlja partner sajma je Republika Hrvatska, čiji je premijer Andrej Plenković danas (04.04.2017.g.) otvorio petodnevnu gospodarsku manifestaciju. U prigodnom govoru istaknuo je kako europski put jamči prosperitetnu BiH, te da će se on za taj put zalagati.-Drago mi je da je Hrvatska s milijardu eura nastupila kao prvi ulagač u BiH, što čini 20 posto naših ukupnih inozemnih ulaganja, a to je dovoljan signal koliko nam je BiH važna u nastojanjima da unaprijedimo gospodarsku suradnju – kazao je Plenković. Govoreći o Mostarskom sajmu, kazao je kako je riječ o manifestaciji koja doprinosi poboljšanju općeg ozračja suradnje država na ovom području.

  Prigodnim govorom na otvaranju Mostarskog sajma obratio se i predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić koji je kazao da, iako su sajamske aktivnosti u regiji u krizi, Mostarski sajam iz godine u godinu napreduje.- Mostar kao grad može biti ponosan na ovakvu manifestaciju koji postaje središte cijele regije. Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić rekao je kako je Sajam postao vodeća gospodarska manifestacija u BiH ali i šire, a to dokazuje i ovogodišnja nazočnost lidera iz cijele regije. Direktorica Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, Dalfina Bošnjak kazala je kako dolazak visokih gostiju iz regije ukazuje na opravdanost Sajma. Svečanosti otvaranja nazočili su i brojni državnici iz regije i svijeta, među ostalima, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, te zamjenik ministra poljoprivrede Kine Qu Dongyu.

  Visoki dužnosnici među kojima su bili premijer Vlade RH Andrej Plenković i član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović obišli su i štandove sajma. Zadržali su se na dijelu gdje su izlagači iz Županije Posavske. Predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić pozdravio ih je, te uručio prigodne darove, plodove posavskoga podneblja. Izlagače iz Županije Posavske obišli su tijekom dana brojni dužnosnici, uz ostale, predsjednik FBiH Marinko Čavara i članovi Vlade FBiH, te veliki broj posjetitelja sajma.

  Mostarski sajam je sajam općega tipa i na njemu se tradicionalno predstavljaju gospodarski subjekti iz gotovo svih grana gospodarstva, među kojima prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti, zatim elektroindustrija i IT sektor. Sastavni dio Mostarskoga sajma su i njegove dvije tradicionalne podsajamske manifestacije: Sajam turizma na kojemu se predstavljaju autohtona domaća vina i turistički potencijali, te Sajam knjige i grafičke industrije.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti