Više

  Otvoren Filmski festival „Dani hrvatskog filma – Ivo Gregurević“

  Najčitanije

  U Orašju je otvoren 24. Filmski festival „Dani hrvatskog filma – Ivo Gregurević“, koji od ove godine nosi ime svojeg inicijatora i utemeljitelja. Festival će trajati do 14. rujna, a na njemu će biti prikazani filmovi s ovogodišnjeg Pula film festivala, kao i tri filma dječjeg filmskog programa. Ovogodišnji visoki pokrovitelji festivala su predsjednik HNS BiH dr. Dragan Čović i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

  Uoči svečane premijere položeni su vijenci i zapaljene svijeće na posljednje počivalište velikana hrvatskog glumišta Ive Gregurevića, a potom je otkriven njegov spomenik na prostoru novog parka u Orašju u blizini sportske dvorane. Spomenik je uz veliki broj njegovih prijatelja iz svijeta filma i gostiju pristiglih na otvorenje festivala otkrio dr. Dragan Čović, dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Spomenik je djelo autora akademskog kipara Ante Jurkića.

  Svečanost je započela dokumentarnim filmom Branka Schmidta o Ivi Gregureviću nakon čega su glumice Sandra Lončarić i Matea Marušić provele oko 800 posjetitelja kroz ceremoniju otvorenja među kojima su bili, uz ostale, izaslanica Predsjednika Vlade RH ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, predstavnici diplomatskog zbora RH u BiH na čelu sa veleposlanikom Ivanom Sabolićem, Žana Ćorić, savjetnica sa posebnim položajem za pitanja Hrvata u BiH pri Središnjem Državnom uredu za Hrvate izvan RH, Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, dugogodišnji suorganizator festivala. Redovita je festivalska gošća Borjana Krišto, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a bili su i brojni dužnosnici državne razine kao i Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, Josip Jerković dopredsjednik RS-a iz reda hrvatskoga naroda, članovi akademske zajednice predvođeni rektorom prof.dr.sc. Zoranom Tomićem, predstavnici županijske zakonodavne i izvršne vlasti predvođeni predsjednicima Blažom Župarićem i Đurom Topićem, općinski čelnici, te vjerski predstavnici.

  Na otvorenju festivala u Orašju obratila se ministrica kulture RH Nina Obuljen –Koržinek u ulozi izaslanice predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, kao i predsjednika Sabora RH. -Ono što se najviše može napraviti za ovaj kraj, za vezu između Hrvata s obje strane granice je da se festival s novim imenom nastavi razvijati i ponovno iz početka privlačiti one koji su prijateljevali i stvarali filmove s Ivom, a također i one koji su ga samo poznavali iz filmova, ali će osjećati potrebu da dođu u Orašje, kazala je ministrica Obuljen Koržinek. Ministrica kulture i sporta u Vladi FBiH Zora Dujmović kazala je kako je imala čast i zadovoljstvo upoznati Ivu i s njim surađivati, a prigodno su se obratili i zagrebački gradonačelnik Ivan Bandić, te predsjednik Organizacijskog odbora festivala Iljo Benković.

  Nagrade za doprinos u stvaranju hrvatskog filma dodijeljene su redatelju Rajku Grliću, glumcu Mustafi Nadareviću, producentu Jozi Patljaku i redatelju Jasminu Durakoviću, a za kontinuirano sponzorstvo festivalu UniCredit banci. Nagrade su uručili veleposlanik Ivan Sabolić, generalni konzul Ivan Bandić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić, predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić i Davor Čordaš vijećnik u Vijeću naroda RS. Na kraju svečanosti otvorenja i prije premijere filma „Dopunska nastava“ redatelja Ivana Gorana Viteza, 24. „DHF Ivo Gregurević“ proglasio je otvorenim načelnik Općine Orašje Stanko Vincetić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti