Više

  Otvorena najveća regionalna kulturna manifestacija 21. „Dani hrvatskog filma“ u Orašju

  Najčitanije

  Prestižna kulturna manifestacija 21. “Dani hrvatskoga filma” u Orašju, filmski festival iza kojeg stoji glumac Ivo Gregurević, otvoren je protekle subote (3. rujna) uz, do sada, najveći broj glumaca i gostiju. Festivalski ugled potvrdilo je visoko pokroviteljstvo hrvatskog člana predsjedništva dr. Dragana Čovića, predsjednika HNS-a i HDZ BiH. Festival je veliki projekt koji na vrlo jasan način prepoznajemo kroz različite institucije vlasti u BiH i koji je već odavno izašao iz okvira Orašja i Posavine tako da sam s radošću njegov pokrovitelj, kazao je u izjavi za medije visoki pokrovitelj “Dana hrvatskog filma” dr. Dragan Čović.


  Uz ostale visoke goste na otvorenju filmskog festivala bili su Borjana Krišto, druga dopredsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, predsjednik FBiH Marinko Čavara, te izaslanik Predsjednika Sabora RH dr. Božo Ljubić, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti državne i federalne razine, konzuli i dužnosnici iz županija iz BiH i RH. Bili su nazočni također gradonačelnici iz susjednih općina iz BiH i RH, svojim dolaskom skup su uveličali brojni gospodarstvenici, predstavnici kulturnog i javnog života, vjerskih zajednica te brojni mediji.

   


  Pozdravne i prigodne riječi uz otvorenje festivala, uputila je, ispred Hrvatske matice iseljenika, suorganizatora “Dana hrvatskog filma” u Orašju, ravnateljica Mirjana Piskulić koja je obećala da će HMI i dalje pratiti i skrbiti o festivalu. Predsjednik FBiH Marinko Čavara u svojem je govoru naglasio da festival doprinosi razvoju filmske umjetnosti na prostoru Federacije i BiH. -Zahvaljujemo glumicama i glumcima, te da kroz umjetnost glume, filma i predstava uđemo u neke druge slike u odnosu na naš život. Ne smijemo zaboraviti da se 21 godina festivala veže za jedno ime koje želim posebno istaknuti. Želim zahvaliti Ivi Gregureviću što promovira svoje mjesto, svoju državu i što je na najbolji način omogućio da i Posavina doživi filmsku umjetnost. Treba uspjeti nakon tolikih problema i nadam se da neće biti po mojoj omiljenoj seriji „Marko, odmori se zaslužio si”, nego da će te vi reći „Ivo nemoj se odmarati, organiziraj još stotinu ovakvih festivala“, poručio je Marinko Čavara predsjednik FBiH.

   


  Tijekom svečanosti otvorenja dodijeljene su i posebne nagrade za veliki doprinos u stvaranju hrvatskog filma i stalno sponzorstvo festivalu. Nagrade “Zlatni dukat” u postolju od abonosa, hrasta starosti preko 5.000 g.

   


  Predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić uručio je posebnu festivalsku nagradu „Zlatni dukat“ glumici Nives Ivanković. Redatelju Hrvoju Hribaru “Zlatni dukat” uručio je načelnik Općine Orašje Đuro Topić, a gospodarstveniku Tomislavu Antunoviću Ivo Gregurević. Uz nagradu „Zlatni dukat“ darovane su i slike koje su nastale kroz rad likovne kolonije. Načelnik Općine Orašje Đuro Topić i službeno je proglasio festival otvorenim nakon čega je održana premijera filma Zrinka Ogreste “S one strane” koji je nominiran za Oscara kao predstavnik RH. Pred oraškom publikom je tjedan filma u kojem će pogledati ukupno sedam filmova od koji je šest iz najnovije hrvatske produkcije, a posljednji festivalski film je “Smrt u Sarajevu”, bh redatelja Danisa Tanovića zatvorit će festival u petak 9.rujna 2016.g.

   

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti