Više

  Otvoreni 27. Dani hrvatskog filma Ivo Gregurević

  Najčitanije

  Proteklog vikenda, u subotu 27.08. u Orašju je započela manifestacija „Dani hrvatskog filma Ivo Gregurević“, festival kojeg je utemeljio glumačka legenda i po mnogima najveći hrvatski glumac Ivo Gregurević. Sadržaji otvorenja odvijali su se na prostoru ranča uz Orašje. Prethodilo je najprije polaganje vijenaca i paljenje svijeća na posljednjem počivalištu legendarnog glumca koji je Posavini ostavio veliki festivala, ove godine 27. po redu.

  Vlada Županije Posavske podupire sve manifestacije najvišeg kulturnog značaja, pa se tako potpisuje i u pokroviteljstvo festivala filma u Orašju. Tim su povodom manifestaciju pratili predsjednik Skupštine i Vlade Županije Posavske Blaž Župarić i Đuro Topić s ministrima u Vladi ŽP. Visoki pokrovitelj manifestacije je Hrvatski narodni sabor BiH i Vlada Republike Hrvatske. U Orašju su među visokim uzvanicima bili predsjednik HNS-a i HDZ BiH dr. Dragan Čović i ministrica Regionalnog razvoja i fondova europske unije u Vladi RH Nataša Tramišak, posebna izaslanica Predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića sa suradnicima. Uz ostale visoke goste bili su Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova u Vijeću ministara BiH, Marinko Čavara predsjednik Federacije BiH, izaslanik Veleposlanstva RH u Sarajevu Mladen Glavina i članovi diplomatskog zbora RH, državni tajnik središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko MiIas, Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske Matice iseljenika, Ivo Kujundžić, glavni urednik programa za Hrvate izvan RH na HRT-u, medijski pokrovitelj manifestacije.

  U oraškoj kino dvorani održano je prvo javno predstavljanje jedinstvene i impozantne Monografije Školske knjige o Ivi Gregureviću kojim su započeli sadržaji uz početak festivala kojeg je službeno otvorila Borjana Krišto, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i kandidatkinja HNS-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. -Knjiga je urađena ne samo po Hrvatskim već Europskim pa i svjetskim standardima, na ponos Ivi, Orašju i hrvatskoj kulturi, istaknuli su predstavljači. -Ova je Monografija znak sjećanja svih nas koji Ivu i dalje gledamo, kojima Ivo nedostaje, poručio je inicijator tog velikog projekta na kojemu je nekoliko godina radio glumac Vedran Mlikota. O Ivinim ulogama, doprinosu hrvatskom kazalištu i filmu te osnivanju festivala Dani hrvatskog filma u Orašju u Monografiji je pisalo 50-tak akademika, glumaca, redatelja, novinara, Ivinih prijatelja. Uz predstavljače knjige prigodne je riječi na skupu uputio i dr. Dragan Čović ističući koliko je važno nastaviti grandiozno Ivino djelo kojim je od Orašja stvorio kulturni brend.

  Na svečanosti otvorenja u ime organizatora festivala „Udruge filmski festivala Ivo Gregurević“ skupu se obratili Iljo Benković, zatim ravnatelj HMI Zagreb Mijo Marić i ministrica regionalnog razvoja i fondova europske unije u Vladi RH Nataša Tramišak, nakon čega je Borjana Krišto, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH službeno otvorila festival.
  Dodijeljene su i posebne nagrade za veliki doprinos u stvaranju hrvatskog filma za redatelja Zrinku Ogresti i glumca Slavena Knezovića koje su uručili ministar pravde u Vladi Federacije Mato Jozić i gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić.
  Večer je vodilo sedam glumačkih voditeljskih parova među kojima iz Tolise glumica Josipa Oršolić, a u glazbenom dijelu nastupila su 4 tenora: Đani Stipaničev, Vladimir Garić, Marko Pecotić i Marko Škugor.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti