Više

  Pjevanje uz pratnju tambure/šargije i violine upisano na Preliminarnu otvorenu listu nematerijalne kulturne baštine FBiH

  Najčitanije

  Nakon višegodišnjih aktivnosti oko zaštite pjevanja uz pratnju tambure/šargije i violine, koje je duboko utkano u običaje i život sela gdje je i nastajalo, izvodeći se po prelima, sijelima, divanima, eglenama i svatovskim običajima, isto je zauzelo mjesto gdje i zaslužuje, na Preliminarnoj otvorenoj listi nematerijalne kulturne baštine Federacije Bosne i Hercegovine u sljedećim oblicima:
  1.Dvoglasno pjevanje uz pratnju tambure/šargije ili tambure/šargije i violine. Ovaj oblik je prvotno izvođen a cappella, tj. bez instrumentalne pratnje, a kasnije dobiva spomenutu instrumentalnu pratnju. Element u narodu ima više naziva poput “pjevanje udvoje“, “izvorna pjesma“, “seljačka pjesma“ i dr.
  2.Jednoglasno pjevanje uz pratnju tambure/šargije ili tambure/šargije i violine. U ovom obliku tamburaš/šargijaš pjeva, prateći sam sebe.
  3.Jednoglasno pjevanje uz pratnju violine, tzv. „pjevanje uz debelu žicu“. Ovdje pjevač sam sebe prati svirajući na 4. žici violine imitiraju guslarsko pripovijedanje. Na pojedinim područjima ovo pjevanje doživljavaju kao drugi prateći glas violini, pojašnjavaju u Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i sporta.

  -Zahvaljujući najstarijim baštinicima izvornog pjevanja koji su usmenom predajom kroz stoljeća njegovali, čuvali i prenosili umijeće pjevanja i sviranja s generacije na generaciju danas se možemo ponositi svojom izvornom pjesmom.
  Također, zahvala ide i današnjim, živućim baštinicima koji svojim radom nastavljaju tamo gdje su započeli njihovi predci, kulturno-umjetničkim društvima, ustanovama i organizacijama iz kulture, kao i svima koji su svojim aktivnostima i pismima potpore doprinijeli nastojanju Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije Posavske da se spomenuti oblik prilikom upisa na Preliminarnu otvorenu listu jasno i precizno definira te mu se da što veća i jasnija prepoznatljivost sa svim relevantnim podacima koji se odnose na Županiju Posavsku i Bosansku Posavinu, izjavila je ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta Ana Andrić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti