Više

  Podsjetnik na katastrofalne svibanjske poplave iz 2014.g.

  Najčitanije

  Sredina mjeseca svibnja 2014.g. ostat će zabilježena po katastrofalnim poplavama u tri općine Županije Posavske u kojima je 74 % teritorija bilo prekriveno vodom. Travanj 2014.g. sa velikim padalinama doveo je do naglog porasta rijeka Bosne i Save. Visina vodnog vala od 891 cm mjerena na mjernoj letvi u Slavonskom Šamcu bila je 107 cm viša od najvećeg izmjerenog vodostaja na tom mjernome mjestu.

  Izvanredne mjere obrane od poplava proglašene su 15.05. u odžačkoj Posavini, a 16.05. i u Srednjoj Posavini. Prema procjeni Općinskih komisija za procjenu štete od tih poplava, ukupno je u Županiji Posavskoj poplavljeno 6.100 stambenih objekata, a pričinjena je šteta procijenjena na 189 milijuna KM.  U tim se danima solidarnost se potvrdila kod brojnih osoba, grupacija, institucija, međunarodnih snaga, jer mnogi su željeli pomoći poplavljenom području.

  -Posao oko obnove nasipa nije završen, tako da ukoliko bi se ponovio vodostaj iz 2014.g.,  vjerojatno bi se i poplave ponovile. Od 22 km riječnih nasipa sanirano je  oko 6 km,  a za preostalih 16 km pripremljena su sva dokumenta da bi posao sanacije nasipa mogao biti nastavljen. Kako se radi o sredstvima iz međunarodnih institucija procedure su nešto duže, no mi očekujemo da će preko Agencije za vodno područje rijeke Save ovaj posao od životne važnosti za naše područje započeti do konca godine, izjavio je predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić tijekom jučerašnjeg zasjedanja Skupštine Županije Posavske .

  Sve tri posavske općine zapravo su posložene većim dijelom uz riječne nasipe, što dovoljno govori koliko je to životno pitanje svakog posavskog čovjeka.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti