Više

  Poljoprivrednici blokirali granični prijelaz Orašje-Županja

  Najčitanije

  ORAŠJE – Međunarodni Granični prijelaz Orašje-Županja od jutros (16.09.)nešto prije devet sati blokirali su s više od 150 traktora poljoprivrednici okupljeni u Savez udruženja poljoprivrednika Županije Posavske. Promet je u potpunosti blokiran za sva vozila, osim za hitne slučajeve. Poljoprivrednici su nezadovoljni zbog neisplaćenih federalnih potpora za 2014.g. za površine koje su poplavljene 2014.g.

  Poljoprivrednici inzistiraju da im se isplati cijeli iznos potpora od 2.200.000 KM za poplavljenu proizvodnju a ne pristaju na polovičan iznos koji im je nudila Federalna Vlada.

  Iz Vlade Županije Posavske apeliraju na Federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da ima razumijevanja za situaciju u kojoj se nalazi posavski poljoprivredni proizvođači kojima je proizvodnja uništena i koji nisu dobili potpore za 2014.g.
  -Federalno ministarstvo ide u smjeru uredne isplate za 2015.g. no na čekanju je stavljena 2014. g. kao i ranije godine u kojima su u vrijeme prethodnog ministra napravljeni dugovi. Mora se uzeti u obzir specifičnost proizvodnji u Posavini jer jednom na godinu dolaze za isplatu potpora, dok mlijeko ide svaki mjesec na isplatu, a tov junadi i svinja četiri puta godišnje. Pšenica, soja, duhan i sjemenske robe dolaze samo jednom na isplatu a proizvođači već dvije godine nisu dobili novac, tvrdi županijski ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti