Više

  Položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na herojsku obranu Galića

  Najčitanije

  U spomen na poginule na crti obrane u Oštroj Luci (Galići) 19. srpnja, održani su primjereni sadržaji. Svetom misom zadušnicom za poginule branitelje iz Domovinskoga rata iz Oštre Luke, ali i drugih područja u Posavini, u crkvi Imena Marijina u Oštroj Luci, započeo je program obilježavanja 24. obljetnice Boja na Galićima. Predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, županijska, općinska, izaslanstva mjesnih zajednica i stranačka, položili su vijence i zapalili svijeće ispred središnjem Spomen obilježja u Oštroj Luki. Sastavnica sadržaja bio je i malonogometni turnir na igralištu u Oštroj Luci gdje se nalazi sportski objekt NK 19. srpanj, uz sudjelovanje osam ekipa iz općine Orašje i Županje.

  Pijetet poginulim braniteljima odali su, uz ostale, predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić s ministrima,  ministar pravosuđa F BiH Mato Jozić, zastupnici u federalnom Parlamentu Đuro Delić i Blaž Župarić, načelnik općine Orašje Đuro Topić. Prigodne riječi na obljetnici uputili su ministar branitelja Županije Posavske Marijan Kopić i Krešimir Lekić, ratni zapovjednik 1. bojne 106 HVO br Orašje.

  -Posavina je obranjena još mnogo puta, ali su Galići ostali simbol prve pobjede ostvarene i zasnovane na snazi onih što vole svoj dom i ognjište. U tom teškom Boju na Galića, u obrani Oštre Luke i Posavine živote su dali Luks, Šicer, Tuna, Kone i Đuro, i danas im s ponosom možemo reći, kao i onima prije i poslije Galića, koji su krvlju, svojim životima i dijelovima tijela, uzidali temelje naše slobode, da nisu uzalud dali svoje živote, jer žive u nama, dišu u našim plućima i snovima u svakom mirnom i spokojnom danu, kazao je uz ostalo ministar Kopić te istaknuo kako se nikada ne smiju zaboraviti imena hrvatskih vitezova ovoga kraja, jer upravo oni mogu biti najveći uzor svim budućim naraštajima, kako se bori i umire za svoju obitelj, dom i Domovinu te da se kroz generacije koje dolaze pamte kao vitezovi hrvatskoga naroda.

  Podsjetimo, 19. 07. 1992.g. agresor je po cijeloj crti bojišnice izveo žestok pješačko-tenkovski napad uz jaku topničku potporu s namjerom zauzimanja oraškog teritorija. Najveća žestina napada odvijala se oko sela Oštra Luka u zaseoku Galići i trajala je cijeli dan te srpanjske nedjelje. Protivnik je naišao na žestok i organiziran otpor branitelja, a borbe su bile toliko snažne da je isti dan crta obrane nekoliko puta probijana i vraćana. U konačnici, borbom prsa u prsa, neprijatelj je doživio katastrofalan poraz, kako u ljudstvu tako i u ratnoj tehnici.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti