Više

  Posjeta izaslanstva FBiH Županiji Posavskoj

  Najčitanije

  Visoko izaslanstvo FBiH na čelu sa predsjednikom Marinkom Čavarom posjetilo je danas (13.10.) Županiju Posavsku.  U federalnom izaslanstvu bili su Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica, savjetnice predsjednika FBiH te Sejad Delić, direktor Agencije za vodno područje rijeke Save.

  Nakon Odžaka i Orašja gdje se Federalno izaslanstvo sastalo sa načelnicima i dužnosnicima te dvije općine, uslijedio je sastanak u Vladi Županije Posavske u Orašju gdje je domaćin  bio predsjednik Vlade ŽP Marijan Klaić. Sastanku su bili nazočni  ministri u Vladi ŽP (Mato Brkić, Ana Andrić, Alija Kusur), predsjednik i zamjenik predsjednika Skupštine Županije Posavske Joso Marković i Tahir Redžepović, Ivo Vincetić, član predsjedništva HDZ BiH, izaslanici u Domu naroda Parlamenta FBiH i zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

  Uvodna obraćanja na sastanku u Vladi Županije Posavske u Orašju iznijeli su Marijan Klaić predsjednik Vlade ŽP i Marinko Čavara, predsjednik FBiH. Realiziranje sporazuma u svezi plaćanja troškova obrane od poplava u svibnju 2014.g. te rekonstrukcija objekata zaštite od poplava visokih voda rijeka Save i Bosne kao i o stanje Proračuna Županije Posavske u tekućoj godini, bile su uz ostalo teme o kojima je govorio premijer Klaić. Pitanje financijskih potpora u poljoprivredi u 2015.g. te projekcije za 2016. g. iznio je Mato Brkić, ministar poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva ŽP. O problematici raseljenih i izbjeglih osoba u ŽP nazočne je upoznao Blaž Župarić, zastupnik u ZD PF BiH i predsjednik odbora za povratak izbjeglih i raseljenih osoba.

  Nakon sastanka u izjavi za medije predsjednik FBiH Čavara, premijer Klaić i ministar Dedić izrazili su zadovoljstvo održanim sastankom i vođenim razgovorima.

  -Mogu izraziti zadovoljstvo današnjim sastancima od općina Odžak, Orašje i u sjedištu Vlade Županije Posavske u Orašju. Sagledali smo dosadašnji tijek aktualnih projekata koji se provode, posebno kroz ova dva resora u Vladi Federacije BiH. Dogovorili smo smjernice daljnje, još bolje suradnje, kako bismo rješavali učinkovitije probleme, prvenstveno u Županiji Posavskoj. Resorni ministri Dedić i Ramić izvijestili su kako su do sada preko 60% kapitalnih transfera završili u Županiji Posavskoj, što je jako pozitivno. Vodoprivreda i poljoprivreda također su prioriteti, te pomoć iz ministarstva za raseljene osobe. Na kraju smo u Vladi Županije Posavske imali i poseban sastanak sa predstavnicima poljoprivrednika. Važno je da postoji spremnost Federalnog ministra za rješavanje aktualnih pitanja poljoprivrednika. Otvorenost ministarstva i novog ministra za suradnju pokazuje da će ovaj kraj koji je značajno oslonjen na poljoprivredu, u buduće imati puno veću potporu od resornog ministra i od Federalne Vlade, kazao je predsjednik FBiH Marinko Čavara.

  Predsjednik Vlade ŽP Marijan Klaić istaknuo je optimističan ton sastanka koji je, kazao je, vođen na temu obnove infrastrukturnih objekata i domova. -Zadovoljan sam također odgovorom Federalnog  ministra poljoprivrede vezano za rekonstrukciju obrambenih nasipa koja je već započela i neće biti prekinuta, a to je 22 km savskoga nasipa. Razgovarano je i oko izgradnje crpne stanice u Vidovicama, otvaranju Centra obrane od poplava u Orašju, te otvaranju dva područna ureda vodoprivrede u Odžaku i Orašju. Zamolili smo također predsjednika FBiH da sa svoje pozicije djeluje na Vladu FBiH kako bi transfer od pet milijuna maraka koji je važan za normalno funkcioniranje Proračuna Županije Posavske, bio čim prije transferiran, kazao je predsjednik Klaić.

  Ministar poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić u izjavi za medije kazao je:

  -Po treći put sam u svom mandatu u Županiji Posavskoj. I u prvoj posjeti kada je bila Vlada Federacije na čelu sa premijerom, tada smo razgovarali o projektima i stvarima koje trebamo rješavati ovdje u ovoj Županiji i njenim općinama. Ono što je danas poslije tih razgovora izvjesno  jeste da su u federalnom budžetu planirana sredstva u visini 5 milijuna KM kao grant ŽP. Realizirali smo putem Ministarstva poljoprivrede projekte u tri općine Domaljevac-Šamac, Odžak i Orašje za rekonstrukciju cesta koje su oštećene prilikom poplava, vrijednost projekta je 2,5 milijuna KM. U toku nam je projekat  navodnjavanja područja općine Odžak, poljoprivrednog zemljišta kojim ćemo riješiti suše i probleme koje imaju poljoprivredni proizvođači na ovom terenu. I pored rekonstrukcije savskih nasipa koje smo također pokrenuli i izgradnja istih je u toku želimo pokazati jednu sliku da ova Županija zaslužuje posebnu pažnju kada je u pitanju podrška njenim građanima koja je bila uzrokovana poplavama iz prošle godine. Isto tako razgovarali smo o tome da smo spremni podržati projekat vodosnabdjevanja izgradnjom nove mreže na području općine Odžak. Putem Agencije Sava na području općine Orašje radimo Centar za obradnu od poplava. Sanirali smo dio dugova poljoprivrednicima ove Županije. Zbog posljedica poplava i redovnih isplata koje imaju, očekujem u narodnom periodu da će ova Županija sigurno osjetiti projekte značajniju podršku od strane Federalne Vlade. Projekti rekonstrukcije savskih nasipa pokrenuti su, oni su u izgradnji. Danas je predsjednik Vlade ŽP tražio da nakon tog završetka nastavimo sa tim projektom i mi smo program poplava usvojili na Vladi Federacije,  osigurali značajan dio sredstava. Nisu sva sredstva osigurana no na tome se svakodnevno radi da se osigura preko svih 60 milijuna KM koliko nam je potrebno po tom programu. Trebamo svi skupa imati pouku iz prošlosti pogotovo u preventivnom djelovanju kad su u pitanju poplave, a i u bržoj reakciji izvršne vlasti u Federaciji. Ja se nadam da ćete za vrijeme mandata ove Vlade biti spokojni u Posavini., ali pošto političari puno obećavaju više volim uraditi stvari, pa onda je prezentirati, ali sugirno ćemo se zalagati da obećanje i ono što planiramo izvršimo, izjavio je ministar Dedić.

   

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti