Više

  Posjeta Vladi ŽP izaslanstva Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

  Najčitanije

  U Vladi Županije Posavske u Orašju predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić sa suradnicima održao je radni sastanak s predstavnicima federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva predvođenog federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemalom Hrnjićem.
  U radu sastanka su sudjelovali i Željko Nedić, federalni ministar prostornog uređenja, Ivo Vincetić, zastupnik i član Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, Ilija Ilić, izaslanik i predsjednik Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, Tončo Bavrka, direktor Federalne direkcije robnih rezervi kao i Mato Brkić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske, te pomoćnici županijskog i federalnog ministra poljoprivrede.

  Nakon prezentacije stanja poljoprivredne proizvodnje u Županiji Posavskoj, na sastanku je bilo riječi o problematici otkupa žitarica rod 2022./2023. godine, te ostalim aktualnim temama iz poljoprivrede. Održan je potom u hotelu Navis u Orašju sastanak s predstavnicima udruženja poljoprivrednih proizvođača, organizatorima proizvodnje i predstavnicima veterinarskih stanica. Sastanak je vodila tajnik Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP Nada Ević.

  U izjavi za javnost predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić nakon svih sastanaka uz ostalo je kazao:
  -Drago nam je što smo primili u posjetu izaslanstvo federalnog ministarstva poljoprivrede i razgovarali o temama izuzetnom bitnim za Županiju Posavsku, budući smo primarno poljoprivredno područje. Razgovarali smo o temama koje bi trebale unaprijediti sustav potpora u poljoprivredi, odnosno prije svega kako iznaći rješenja i pomoći poljoprivrednim proizvođačima kada je u pitanju cijena pšenice, kako bi pronašli rješenje i uz zajedničke napore pomogli im za prevladati potencijalno velike gubitke u ovogodišnjoj proizvodnji. Isto tako smo razgovarali o važnoj vodoprivredi, prije svega sustavu za obranu od poplava, stanju vodozaštitnih objekata. Vjerujemo da će se vrlo brzo otvoriti i ured vodoprivrede u Posavini. U razmatranju svih važnih oblasti poljoprivrede koje će unaprijediti i poljoprivredu, i isto tako kvalitetu i sigurnost života na području Županije Posavske, vjerujem imat ćemo podršku od novog federalnog ministra. Bio je ovo jedan jako dobar i konstruktivan sastanak koji će unaprijediti suradnju županije i federalnog ministarstva i iznaći rješenja za sve probleme koje smo istakli za nas izuzetno važnim, izjavio je predsjednik Vlade ŽP Topić.

  Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić zahvalio se na prijemu i odličnom organiziranju sastanaka sa važnim životnim temama.
  -Mi smo došli prije svega u Posavsku Županiji kako bi pokazali da smo dobri partneri i da želimo graditi odnose, ne samo kada je u pitanju poljoprivreda, nego, premijer je govorio i o vodozaštitnom području. To su teme koje su otvorile mnoga pitanja na stolu, a mi ta pitanja želimo rješavati zajedno sa partnerima Vlade Posavske Županije. Naravno, dominirala je cijena pšenice. Mi smo otvoreno razgovarali na ovu temu. Bio je i direktor Robnih rezervi Federacije BiH. Stavili smo otvorenu kalkulaciju na stol i što predlažu savjetodavne službe a na drugoj strani kakav je stav proizvođača sa terena. Mislimo da ćemo u narednom periodu imati aktivnu ulogu u rješavanju ovog problema da vidimo kako i na koji način možemo pomoći proizvođačima pšenice, ne samo ovdje nego na cijelom teritoriju Federacije BiH.
  Nisu proizvođači ništa konkretno tražili niti smo mi ništa konkretno nudili, nismo govorili o novcima, govorili smo o načinima kako i na koji način možemo prevazići situaciju. Dakle, predočili smo kalkulaciju, vidjeli smo gdje su problemi, i mislim da ćemo u narednom periodu rješavati te probleme, izjavio je federalni ministar Hrnjić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti