Više

  Posljedice nevremena kod poljoprivrednika u Županiji Posavskoj

  Najčitanije

  U nedjelju (07.07.) u poslijepodnevnim satima područje Županije Posavske zahvatilo je nevrijeme koje je prouzročilo štetu na stambenim i gospodarskim objektima kod pojedinih poljoprivrednih proizvođača.

  Najveće štete nastale su na području Mjesne zajednice Bok kod proizvođača povrća u plastenicima gdje je njihova zastupljenost i najveća. Udari vjetra uzrokovali su kidanje folije na plastenicima, a u težim slučajevima djelomično ili potpuno rušenje metalne konstrukcije plastenika uslijed čega su nastale štete i na samoj proizvodnji povrća.

  Štete su pričinjene i kod proizvođača voća gdje je došlo do prelamanja grana ili cijelog stabla voćke. Najteže je pogođen intenzivan nasad jabuka na području Mjesne zajednice Tolisa, površine oko 2,5 ha, gdje je pod silinom vjetra došlo do pucanja konstrukcije protugradne mreže i urušavanja značajnog dijela voćnjaka.

  Na ostalim uzgajanim kulturama mogu se očekivati vrlo male štete, budući da je žetva ozimih kultura koje dominiraju na našim poljima (pšenice, ječma i uljane repice) obavljena na oko 80-90 % zasijanih površina prije pojave olujnog nevremena. Nešto veće neovršene površine pod pšenicom ostale su na području općine Odžak. Manja oštećenja kod proizvodnje kukuruza i povrća na otvorenom polju zabilježena su na dijelu područja općina Orašje i Odžak gdje su kiša i vjetar bili praćeni tučom, radi se o manjim proizvodnim površinama. Posljedice nevremena još će se utvrđivati i procjenjivati tijekom predstojećih dana, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti