Više

  Potpisan Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike u tijelima uprave Županije Posavske

  Najčitanije

  Predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić i predstavnik reprezentativnog sindikata državnih službenika i namještenika potpisali su kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike kojim se reguliraju prava i obveze njih kao zaposlenika u tijelima uprave Županije Posavske i Vlade Županije Posavske kao poslodavca. Obje su strane izrazile zadovoljstvo postignutim ugovorom. Pregovori su protekli u korektnom ozračju i u tolerantnom dijalogu, što je dobar putokaz za nastavak kolektivnog pregovaranja sa svim drugim granskim sindikatima u cilju uređenja njihovih prava iz radnog odnosa.

  Predsjednik Vlade zahvalio je na suradnji predstavnicima sindikata kao i na njihovu partnerskom odnosu tijekom pregovora. –Slažem se da predstavnici sindikata nikad nisu do kraja zadovoljni. Kao druga strana mi to moramo uvažavati. U ovom mandatu, Vlada ima obvezu kompletnog sređivanja stanja u plaćama u javnom sektoru i zato smo prvo uveli reda u onom segmentu koji treba svima služiti za primjer, a to je državna služba kojoj je Vlada izravan poslodavac. Želim izgraditi povjerenje sa ljudima koji su uposleni u  institucije ove Županije jer je to preduvjet da te institucije rade odgovorno i na taj način odgovorno pružaju usluge građanima zbog kojih i postoje. Nastajao sam učiniti sve što je potrebno da se prava iz radnog odnosa urede na zakonit način. Htio sam da skupa sjednemo za pregovarački stol i dogovorimo sve što su prava i obveze, sa jasnom namjerom da državni službenici ne budu diskriminirani u odnosu na sve druge javne službe koje su do sada imale svoje kolektivne ugovore. Loša praksa odnosa zaposlenika i poslodavca u kojoj nema dijaloga, u kojoj nastaju radni konflikti i sporovi, u kojoj sudovi dijele prava, loša je praksa, koju treba izbjeći. Zahvaljujem sindikatu na partnerskome odnosu i  razumijevanju situacije u kojoj se Županija Posavska nalazi, a koje nije takva da bismo mogli izdašno povećavati prava zaposlenika, izjavio je predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić nakon potpisivanja ugovora.

  Kolektivnim ugovorom zadržana su postojeća prava svih zaposlenika, a isti sadržava pravna pravila kojim se uređuju sva pitanja iz radnog odnosa. Vlada kao poslodavac obvezuje se da će ga primjenjivati na sve državne službenike i namještenike u tijelima uprave Županije Posavske neovisno dali su isti članovi sindikata.

  Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH oglasio se priopćenjem za javnost u kojem potvrđuju da je dana, 10.11.2016. godine, potpisan Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH s Vladom Federacije i županijskim vladama. -U skladu sa zaključkom Upravnog odbora Sindikata, sa sjednice održane istog dana, te Zakonom o radu i  kolektivnim ugovorom, pristupit će se pregovorima s vladama koje nisu potpisale navedeni kolektivni ugovor, te općinama i gradovima koji još nisu dali suglasnost na pristup istom. Tako će se  i u općinama Orašje, Domaljevac-Šamac i Odžak u idućih nekoliko dana obaviti razgovori s novoizabranim načelnicima općina oko davanja suglasnosti na potpisani Kolektivni ugovor, ističe se u priopćenju.

  -Kolektivni ugovor od iznimnog je značaja za uposlene u tijelima državne službe u Županiji posavskoj. Prvenstveno zbog činjenice da do današnjeg dana nije bilo nikakvog akta kojim bi se prava i obveze državnih službenika i namještenika regulirale. Ovime smo dobili akt koji će se primjenjivati u većini županija i općina u  FBiH, koji će jamčiti da se prava i obveze utvrđuju na jednak način. Po prvi puta u našoj Županiji, Sindikat će biti ravnopravan partner Vladi, kada su u pitanju prava i obveze državnih službenika i namještenika.Ovim putem se zahvaljujemo pregovaračima s obje strane, koji su naučili kako prebroditi razlike u mišljenjima, kako bi se kompromisima došlo do odgovarajućeg teksta. Bez kompromisa, ovog kolektivnog ugovora ne bi bilo. Nadamo se da će u kratkom vremenu ovom ugovoru pristupiti i ostale županije i općine, koje ga 10.11.2016., nisu potpisale. Isto tako, dajemo punu podršku pregovorima koje vode naši kolege iz drugih grana, kako bi u što skorije vrijeme došli do odgovarajućeg teksta i potpisali kolektivne ugovore, kazao je u izjavi za javnost Daniel Dominković, predsjednik Koordinacije Sindikata državnih službenika i namještenika Županije Posavske.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti