Više

  Potpisani sporazumi: Izgradnja 380 stambenih jedinica u 20. bh. općina

  Najčitanije

  Sporazumom o saradnji u provođenju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa, kojeg su u Vladi Federacije BiH potpisali i predstavnici tri općine Županije Posavske, označen je početak rekontrukcije i izgradnje 380 oštećenih stambenih jedinica u 20 općina na području Federacije.
  Uime jedinica za implementaciju sporazume su potpisali ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić i načelnici i predstavnici 20 općina, koje su korisnici projekta.
  Prema ovom sporazumu na proljeće bi trebala početi izgradnja 51 stambene jedinice u Orašju, 38 u Odžaku, 30 u Kupresu, po 25 u Drvaru i Sanskom Mostu, 22 u Novom Travniku, 20 u Maglaju, 19 u Vitezu, po 18 u Busovači i Bosanskom Grahovu, 15 u Zavidovićima, 13 u Travniku, po devet u Varešu i Usori, osam u Bugojnu, šest u Zenici, i četiri u općini Domaljevac- Šamac.
  Regionalnim stambenim programom Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Repubike Srbije i Crne Gore predviđena su stambena rješenja za gotovo 27.000 domaćinstava izbjeglih i raseljenih osoba u četiri zemlje regije, odnosno za ukupno oko 74.000 korisnika.
  Ukupna vrijednost programa procijenjena je na oko 1,2 milijarde KM, a od čega se na Bosnu i Hercegovinu odnosi oko 200 milijuna KM.
  Očekuje se da svi objekti budu završeni i korisnici useljeni do kraja 2017. godine, kada ističe iskoristivost IPA sredstava, službena je informacija Vlade FBiH.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti