Više

  Povećano obraćanje zdravstvenim ustanovama u Županiji Posavskoj zbog respiratornih virusnih infekcija

  Najčitanije

  U zdravstvenim ustanovama na području Županije Posavske, osobito hitnim službama, pojačano se obraćaju pacijenti sa području tri posavske općine. Prikupljene stručne podatke pojašnjavaju mjerodavni u Zavodu za javno zdravstvo Županije Posavske.

  -Zavod za javno zdravstvo Županije Posavske Orašje je pravodobno sredstvima Vlade Županije Posavske nabavio 250 doza cjepiva protiv influenza-e koja su distribuirana u Domove zdravlja. Zbog neiskazanog interesa građana za nabavu dodatnih doza cjepiva, nije se vršila nabava dodatnih doza cjepiva. Još nije kasno za cijepiti se, ali je činjenica da za razvoj imuniteta osobito kod osoba koje prvi put primaju cjepivo, te kod bolesnika sa kroničnim bolestima treba minimalno 10-15 dana, pa se može lako dogoditi da se osoba koja se cijepi ovih dana, inficira virusom influenza-e i da se razboli od influenza-e jer nije stigla razviti imunitet.

  Praćenje kretanja influenza-e se sprovoditi po standardiziranoj shemi WHO-a, pri čemu se ne prati samo broj oboljelih od influenza-e već i od srodnih oboljenja.
  Standardne dobne skupine su 0-4, 5-14, 15-29, 30-64 i 65+¸godina.
  Prikupljaju se podaci o
  ARI-Acute respiratory infections
  ILI-Influenza like illness
  SARI-Severe acute respiratory infections

  U Županiji Posavskoj u periodu od 10.10.2016-08.01.2017 registrirano je kako slijedi, no činjenica da je da generalno postoji potprijavljivanje zaraznih bolesti te se da zaključiti da je ukupan broj oboljelih veći nego je to prijavljeno.
  Ukupan broj ARI za navedeni period: 13
  Ukupan broj ILI za navedeni period: 35
  Ukupan broj SARI za navedeni period: 0

  Naglo povećanje broja ARI, ILI se događa počevši od 26.12.2016, odnosno nešto intenzivnije od 01.01.2017, te se u narednih 2-4 tjedna očekuje početak epidemije gripe na području Županije Posavske.

  Trenutno nema potrebe zbog broja oboljelih poduzimati mjere ograničavanja okupljanja i druge mjere, ali ovisno o situaciji iste se mogu provoditi. Briga o vlastitom zdravlju pojedinca, te briga da svojom bolešću ne ugrožavaju druge osobe je najvažnija. Važna je pravilna ishrana i zdrav način života, osobna higijena, osobito higijena ruku. Važno je da pacijenti ne liječe sami ,već da se obrate liječniku, ističu u pojašnjenju prim. dr. med. Goran Pavić,specijalist epidemiolog, županijski EPI koordinator  i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Županije Posavske Danica Jozić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti