Više

  Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH dr. Dragan Čović u Županiji Posavskoj

  Najčitanije

  Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH, predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović danas (14.04.) je posjetio Županiju Posavsku. Dr. Čović je u Orašju održao radni sastanak sa Županijskim stožerom civilne zaštite Županije Posavske i Kriznim stožerom pri Ministarstvu zdravstva i socijalne politike. Osnovna tema bila je epidemiološka slika i stanje svih pojava vezanih za pandemiju koronavirusa. Razgovarano je i o potpori viših razina vlasti Županiji Posavskoj.

  Nakon sastanka na press konferenciji predstavnicima medija obratili su se ministar zdravstva i socijalne politike Damir Živković, predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić i predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH dr. Dragan Čović.

  Ministar Damir Živković izvijestio je o broju inficiranih koronavirusom u ŽP ( ukupno tri osobe od kojih je jedna osoba iz Domaljevca izliječena i nalazi se u kućnoj izolaciji , te dvije osobe iz Odžaka koje su pod liječničkim nadzorom i nalaze se u kućnoj izolaciji). -Ukupno je izdato 557 rješenja o samoizolaciji od kojih je za 475 osoba rješenje isteklo. Po naredbi Federalnog ministarstva zdravstva uspostavljena je karantena za osobe koje ulaze u BiH sa zadržavanjem od 28 dana ( dvije osobe zadržane). I dalje imamo problema oko opreme no nadamo se do kraja tjedna riješiti i taj problem, kazao je ministar Živković.

  Predsjednik Vlade Đuro Topić upoznao je medije sa temama sastanka. -Na današnjem sastanku smo predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH upoznali sa svim aktivnostima i mjerama koje ovdje poduzimamo na planu suzbijanja pandemije koronavirusa. Rezultat tih aktivnosti prezentirao je ministar i za sada je stanje dobro, no želimo i dalje nastaviti punim kapacitetom pratiti ovu oblast, biti oprezni i odgovorni, kao što su do sada bili i stanovnici ovoga područja koji jako disciplinirano provode sve mjere. Moramo izdržati i biti na toj razini discipliniranosti da bi se vratili normalnom životu za nekoliko tjedana, što potvrđuju prognoze svih stručnjaka ove oblasti. Informirali smo također predsjednika sa svim aktivnostima koje radimo na mjerama za naše obrtnike, gospodarstvenike i poljoprivrednike. U narednih 10-tak dana imat ćemo sve mjere na razmatranju Vlade ŽP kako bismo ih koordinirali skupa sa mjerama Federacije BiH. Vjerujem da će to biti dovoljna potpora za sve one koji ne mogu imati poslovnu aktivnost, ili zato što je ona umanjena, te razlog da ne otpuštaju djelatnike, kazao je predsjednik Vlade Topić.

  U obraćanju medijima dr. Čović izrazio je zadovoljstvo prezentiranim stanjem u Županiji Posavskoj te je naglasio: -Drago mi je da sam danas ovdje u ovim neobičnim uvjetima u Posavskoj Županiji, iako mi redovito imamo na tjednoj razini videokonferencije sa svim županijskim stožerima pa jednako tako i sa federalnom i državnom razinom vlasti, no želja mi je bila da dođem izravno i na licu mjesta vidim kako funkcionira sustav u uvjetima koronavirusa. Najvažniji je da kontroliramo zdravlje naših ljudi, da se mjere koje su stožeri donijeli poštuju. Osigurali smo ovdje ono što je nužno kada je u pitanju zdravstveni sektor. Vodit ćemo računa da sva ova pomoć koja dolazi iz različitih krajeva svijeta u Bosnu i Hercegovinu bude, kada je u pitanju zdravstvo, raspodjeljena na korektan način i najvažnije je da tih sredstava ne nedostaje. Drugi dio radi čega sam želio doći ovdje je da porazgovaramo i sa stožerom jednako tako i sa predstavnicima Vlade odnosno tri općine kako pomoći da se postojeća situacija sa što manje štete odrazi na gospodarstvo , na život ljudi. Upoznao sam predsjednika Vlade sa pregovorima oko raspodjele sredstava međunarodnog monetarnog fonda tako da smatram da sredstva mogu biti dostatna da se izdrži ključni pritisak ove i iduće godine. Najvažnije je pomoći gospodarske aktivnosti kako ne bi došlo do otpuštanja djelatnika. Pred nama je sigurno i donošenje rebalansa proračuna, možda i više njih ove godine kako bismo vidjeli što ćemo još od sredstava trebati osigurati da bi se i ovdje normalno odvijao život. U svakom slučaju ukoliko budemo disciplinirani na razini na kojoj jesmo, a čini nam se da smo već doživjeli taj vrh pandemijski vrh kad je u pitanju ovaj dio Bosne i Hercegovine u Posavini, dao Bog da tako ostane i da i dalje imamo smanjivanje pandemijskih aktivnosti, kazao je dr. Čović.

  Nakon sastanka i obraćanja medijima predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH dr. Dragan Čović je obišao Županijsku bolnicu u Orašju gdje je razgovarao sa dr. Pericom Jelečevićem ravnateljem bolnice. Organiziranje i rad bolnice u posebnim uvjetima bila je osnovna tema razgovora sa ravnateljem bolnice. Posjetu Županiji Posavskoj dr. Čović je završio radnim sastankom u Odžaku.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti