Više

  Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović u Vladi Županije Posavske

  Najčitanije

  Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović u sklopu obilaska svih razina vlasti u BiH jučer (09.10.2017.g.) posjetio je i Vladu Županije Posavske u Orašju. Predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić tim je povodom okupio sve ministre u Vladi ŽP, a sastanku su bili nazočni uz ostale i dopredsjednik RS-a Josip Jerković i ministar u Vladi RS-a Davor Čordaš. Teme razgovora bile su vezane za europski put BiH, te ispunjenje obveza županijske razine vlasti kada su u pitanju i popunjavanje zadanih upitnika Europske komisije. Premijer Klaić iskoristio je priliku i upoznao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Čovića sa aktualnostima iz rada Vlade i zadanim prioritetima.
  -Iznimno mi je zadovoljstvo i čast da nas je posjetio predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović. Razgovarali smo i razmijenili mišljenje o europskom putu BiH, o mapa putu, odnosno informirani smo o aktivnostima Predsjedništva države i viših razina vlasti, kako bi mi koji smo na županijskoj razini mogli istodobno ispunjavati svoje obveze koje su na tom putu. U tom smislu prihvatili smo sustav koordinacije te upoznali predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da smo mi ispunili naše obveze kad je u pitanju popunjavanje obrazaca odnosno upitnika europske komisije koji se tiču izvršne vlasti, kazao je predsjednik Vlade ŽP Marijan Klaić.

  Nakon sastanka u Vladi Županije Posavske u Orašju predsjedavajući predsjedništva BiH dr. Dragan Čović u izjavi za medije je kazao:
  -Danas je došao red da razgovaramo ovdje u Vladi Županije Posavske, iako ja često komuniciram, osobito ja i predsjednik Vlade o svim aktualnostima sa ovoga područja. Mislim da izvršna i zakonodavna vlast u ovoj županiji Posavskoj čini značajne napore da potpuno stabiliziraju sve odnose na ovom prostoru, i u tome želim pomoći, kako sa viših razina vlasti oko fiskalne problematike, tako i u mnoštvu projekata koji se rade. Između ostalog prisjetili smo se vremena kada je ovdje bila velika poplava iz 2014.g. Želio sam biti informiran, jer znam kako je predsjednik Vlade i u toj ulozi imao jednu značajnu odgovornost koordinaranja, kako bi se zaštitili i imali što manje štete. Pitao sam kakvo je stanje sa nasipom i informiran sam da je sada ostalo za završiti 6 km, u narednih godinu do godinu i pol dana završiti još 11 km nasipa, i ostalo bi još samo 6 km kako bi kazali da smo ovaj prostor za sva vremena zaštitili od poplava. U obilasku sam svih prostora BiH jer bih želio da u susret Bruxellesu mogu informirati kako smo ispunili sva obećanja kad je u pitanju naš kandidacijski status za Europsku uniju. Želim gospođu Mogherini i njene suradnike informirati na bazi točnih informacija u koje nitko ne može sumnjati niti demantirati, pa ću u narednih par dana obići i preostale prostore. Postoje tri stvari koje moramo apsolutno završiti. Jedna je da usvojimo proračun u svim našim prostorima države, dva entiteta, Distrikt Brčko i svim županijama, a pokazatelji govore da će to biti ispunjeno. To je znak da izvršna i zakonodavna na svim razinama ipak radi uz sve probleme koje imamo. Drugi problem su akcize, odnosno trošarine. Uvjeren sam da ćemo u narednih 15 dana moći informirati prijatelje iz Bruxellesa da je i taj posao iza nas. I treće pitanje je pitanje upitnika koje je naglašeno. Mislim da smo u stanju u ovoj godini upitnik završiti. Kasnit ćemo 6 mjeseci, ali da smo uradili prije, mi bi danas dobili kanditacijski status do kraja godine. To smo najavljivali, a ovako će se to pomjeriti 3-4 mjeseca. Ako bi izvješće iz svih prostora bilo na sličnoj razini kao što imamo ovdje danas u Županiji Posavskoj, onda sam siguran da će gospođa Mogherini prihvatiti poziv da sredinom ili krajem 11.mjeseca bude u BiH i obznani ovo što ja sada govorim, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović.

  prilog Federalne televizije

   

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti