Više

  Predsjednik FBiH Marinko Čavara potpisao je odluku o proglašenju novog zakona o braniteljima

  Najčitanije

  Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je odluku o proglašenju Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji. -Zakon o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji stupa na snagu osmog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH, a primjenjivat će se od 1. srpnja 2019. godine, navode iz Ureda predsjednika FBiH.

  Stupanjem na snagu Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji najugroženiji branitelji, oni s 57 godina i više, koji nemaju nikakvih primanja, imat će pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu u visini od 5,00 KM za svaki mjesec proveden u Oružanim snagama. Uvjet je da su najmanje 12 mjeseci bili sudionici u Oružanim snagama i najmanje 12 mjeseci na zavodu za zapošljavanje, a nemaju drugih izvora financiranja. Svaki branitelj koji ima mjesečni prihod manji od 170,00 KM može se prijaviti preko svoje službe za braniteljsko-invalidsku zaštitu.

  -Među 16 prava koja su predviđena Zakonom, razvojačenim braniteljima omogućeno je pravo na liječenje, zdravstvenu zaštitu, kao i pravo na pomoć u slučaju smrti užeg člana obitelji. Predviđeno je povećanje broja dana godišnjeg odmora, pravo na prednost pri zapošljavanju branitelja i članova njihovih obitelji itd., pojašnjavaju u županijskom ministarstvu branitelja.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti