Više

  Predsjednik Vlade F BiH Novalić sa suradnicima u Vladi ŽP u Orašju

  Najčitanije

  Predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić jučer (06.12.) u poslijepodnevnim satima primio je u službenu posjetu predsjednika Vlade Federacije Fadila Novalića sa suradnicima. Uz Novalića na održanom radnom sastanku u sjedištu Vlade Županije Posavske u Orašju bili su Denis Lasić, federalni ministar prometa i komunikacija, Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije i Mato Jozić, federalni ministar pravde.
  Uz predsjednika Topića bili su nazočni i predsjednik Skupštine Županije Posavske Blaž Župarić, te ministri u Vladi ŽP: Dragutin Živković, Anes Osmanović i Pero Radić. Prije dolaska u Orašje izaslanstvo federalne vlade primio je u Vladi Brčko Distrikta gradonačelnik Esed Kadrić.

  Na sastanku u Vladi Županije Posavske u Orašju okosnica vođenih razgovora bila je u znaku značajnih infrastrukturnih projekata, putne infrastrukture, odnosno brze ceste, elektrifikacija pruge, te plinskog koridora.
  Medijima se obratio u ime domaćina sastanka predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić.
  -Teme vođenih razgovora bile su vezane za plan izgradnje buduće autoceste Orašje-Brčko-Tuzla, plinifikacije i potrebe za izgradnjom plinovodne mreže na području Županije Posavske, te smo se dotakli i tema koje su izvan tih resora, a bitne su za ovu Županiju. To je prvenstveno tema poljoprivrede gdje očekujemo i dalje značajnu potporu Vlade Federacije preko resornog ministarstva našim poljoprivrednim proizvođačima u okolnostima poskupljenja svih repromaterijala u poljoprivredi. Očekujem nastavak ulaganja i izgradnje vodoprivrednih objekata, a nadam se uskoro i otvaranju područnog ureda vodoprivrede u Županiji Posavskoj, što smatramo opravdanim zahtjevom, kao i potpori u izgradnji poduzetničkih zona, prvenstveno na području općine Odžak gdje se otvara nova perspektiva otvaranjem autoceste i mosta na Svilaju. Zahvalili smo Vladi Federacije na potpori koju je ova Županija imala prošle i ove godine kad je u pitanju grant nižim razinama i iz sredstava MMF-a i iz drugih izvora koji su nam bili jako bitni za održavanje proračunske stabilnosti Posavske Županije. Nadamo se da će ta potpora biti nastavljena u budućnosti i isto smo ugradili u Nacrt proračuna ŽP za 2022. godinu, izjavio je predsjednik Vlade ŽP Topić.

  Nakon završenog sastanka u Orašju u izjavi za medije predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić je naglasio:
  -Ovdje smo kao sastavni dio naše aktivnosti uvijek pred Novu godinu kad formatiramo proračun za narednu godinu te nas jako zanima šta je to, kako to percipiraju kantoni i imamo li dodirnih tačaka kako bismo bili efikasniji i jedni i drugi. U tom smislu kolege iz Posavskog kantona su nam iznijeli šta je to što je za njih prioritet, a to je uvijek poljoprivreda i vodoprivreda. Budući ovdje imao rijeku Savu koja u zlo vrijeme radi to što radi. U Brčkom smo otvorili neka pitanja gdje Orašje postaje, ako mogu tako da kažem interkonektivno, znači ovdje smo planirali i autocestu dovest s juga na sjever i plinovod tako da je ovo bio jedan od radnih sastanaka gdje smo mi dobro zabilježili šta je to što je od interesa za ovo područje. S naše strane je i do sada Posavski kanton bio preferiran, ne samo koeficijentom 1,5 u rasporedu javnih prihoda, nego kada mi radimo transfere onda je taj koeficijent multiplikacije 2, a rekli smo da će to tako i ostati, zaključio je predsjednik Vlade F BiH Novalić.

  Prilog FENA-e možete pogledati ovdje

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti