Više

  Predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić i ministar Damir Živković posjetili Županijsku bolnicu

  Najčitanije

  Predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić i ministar zdravstva i socijalne politike Damir Živković posjetili su danas Županijsku bolnicu Orašje na čelu sa prim. dr.med. Pericom Jelečevićem, ravnateljem te krovne zdravstvene institucije. Presjek stanja zbrinjavanja pacijenata zaraženih od korona virusa, a upućenih na liječenje u Županijsku bolnicu u Orašje, bio je razlog posjete županijskih dužnosnika.

  -Ujedno smo željeli dati potporu prije svega zdravstvenim djelatnicima koji rade na Covid odjelu bolnice, a to nije mali broj jer oko 40% djelatnika angažirano je u ovom zdravstvenom segmentu. Nadamo se da će će sve skupa trajati kraće nego što su globalne prognoze, no kao Županija Posavska i Vlada sve činimo da financijski i logistički dajemo potporu bolnici i svim našim domovima zdravlja kako bismo iz ovog globalnog problema izašli sa što manje negativnih posljedica. Da bi zdravstveni djelatnici imali što manje posla želim posebno naglasiti važnost da se svi mi koji smo izvan bolnice pridržavamo epidemioloških mjera, ne radimo velika okupljamo, držimo distancu i nosimo masku kako bismo zaštitili prije svega naše starije i osobe koje bi mogle imati veće probleme s koronavisusom. Siguran sam da će osoblje ove bolnice izdržati sve izazove koji su pred njima, kao što su to radili svi proteklih mjeseci koliko traje kriza, kazao je u izjavi za medije predsjednik Vlade ŽP ĐuroTopić.


  Prim. dr.med. Perica Jelečević, ravnatelj Županijske bolnice prezentirao je podatke o zbrinjavanju Covid pozitivnih pacijenata te je naglasio da su do sada zbrinuli oko 400 Covid pozitivnih pacijenata, a oko 150 je hospitaliziranih. -Nažalost 45 pacijenata je umrlo a od njih je bilo 3-4 pacijenta od čisto Covid bolesti, dok su ostalo bili slučajevi s drugim teškim otežavajućim Oboljenjima gdje je korona bila praktično inicijalna kapisla kao uzrok smrti. Organizirali smo se u bolnici u borbi protiv Covida, tako što smo organizirali Covid ambulantu kroz koju prolaze prvi i kontrolni pregledi, gdje imamo dijagnostiku brzog testiranja koja je trijažna dijagnostika, imamo i rendgen i laboratorijsku dijagnostiku. Nakon obrade pacijent se ili vraća kući ili se upućuje na na jedan od dva Covid odjela. Jedan je intenzivna, a Covid dva je poluintenzivna njega. Mislim, što se tiče stručnog aspekta rada, da se mi relativno dobro nosimo s Covidom, budući imamo probleme oko eventualnog upućivanja i transferiranja tih pacijenata u kliničke ustanove jer su uglavnom svi Covid kapaciteti skoro 100% popunjeni u svim klinikama. Da bi mi mogli ovako raditi morao sam preustrojiti rad bolnice, i u prostornom i u kadrovskom smislu. Upoznao sam dužnosnike koji su zdravstveni djelatnici na prvoj crti obrane protiv korone. To su prije svega doktori, medicinske sestre ali i ostalo osoblje, jer bitne su i spremačice i kuharice i nosači i vozači i pomoćnici patologa i svi ostali. To je jedan kompleksan posao u koji je uključeno skoro 80 djelatnika bolnice. Dakle, pratimo situaciju, ne znamo kad će se ovo sve završiti, ali moramo izdržati. Ovo je zapravo kao u ratnim uvjetima, no čini mi se da je malo i teže. Moramo izdržati i nadam se da će to neće biti duže od 3-4 mjeseca, kazao je dr. Jelečević.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti