Više

  Predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić na press konferenciji naglasio proširenje prava za djecu

  Najčitanije

  Predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić danas ( 24. 06.) održao je press konferenciju u Orašju u zgradi Vlade na kojoj se osvrnuo na točke dnevnoga reda sa jučerašnjeg zasjedanja Vlade, dodatno je novinarima predočio proračunske stavke nedavno usvojenih Izmjena i dopuna Proračuna Županije Posavske za 2022.g. a u drugom dijelu press konferencije odgovarao je i na novinarska pitanja.

  -Prvenstveno ću se osvrnuti na jučerašnju sjednicu Vlade ŽP na kojoj smo utvrdili nekoliko prijedloga izmjena i dopuna županijskih zakona iz segmenta dječjeg doplatka i školstva i predškolskog odgoja. Osobito naglašavam važnost utvrđenog Prijedloga izmjena i dopuna zakona o dječjem doplatku kojim se proširuje dobna granica za obuhvat prava djece, što znači da je dječji doplatak produžen sa 15 na 18 godina. Time smo željeli na određeni način pomoći obiteljima sa djecom i zatvoriti jedan set mjera kojim smo krenuli kao Vlada prije četiri, odnosno tri i pol godine. Započeli smo od mjera vezanih za pomoć mladim obiteljima pri rješavanju stambenog pitanja kroz plaćanje poreza za prvu nekretninu, zatim uvođenje prava, dakle za subvencije stambenog zbrinjavanja koje smo na predzadnjoj sjednici Skupštine povećali tako da subvencija sada prati prosječnu plaću u Federaciji. Uslijedilo je povećanje prava na dječji doplatak sa 30 na 50 KM za djecu koja su tada bila obuhvaćena do 15 godina, a evo sad su proširena prava u produženom trajanju za djecu do 18 godina. Time pokušavamo dati svoj dodatni doprinos potpore obiteljima sa djecom.
  Želim naglasiti da smo na posljednjoj sjednici Vlade usmjerili 450.000,00 KM prema zdravstvenim ustanovama, u smjeru saniranja potreba zdravstvenih ustanova (200.000,00 KM za Županijsku bolnicu, 100.000,00 KM za Dom zdravlja Orašje, 80.000,00 KM za Odžak, 35.000,00 KM za dom zdravlja Domaljevac-Šamac i Zavod za javno zdravstvo 35.000,00 KM). Uz ostalo, očekujemo da će Dom zdravlja Orašje ta sredstva usmjeriti prema nastavku izgradnje, odnosno dovršetku objekta novog Doma zdravlja, a Zavod za javno zdravstvo završiti riješiti problem oko uređenja novih prostorija koje smo prošle godine nabavili. Kad su u pitanju ostale mjere Vlade sa jučer održanog zasjedanja, utvrdili smo novu uvećanu osnovicu za plaće korisnika Proračuna sa 122 KM na 135 KM, što je zapravo realizacija sporazuma sa sindikatima, a to praktično znači da ćemo od 1.6.2022.g. korigirati osnovicu za nekih 10,66%. Zato je bila potrebna pretpostavka usvajanja Izmjena i dopuna proračuna za 2022.g. što je napravljeno ovaj tjedan, tako da smo u tom dijelu ukupno povećali iznos za plaće za nekih 1.800.000,00 KM do kraja godine.
  Važno je istaknuti da smo povećali proračunska izdvajanja prema poljoprivredi za 800.000,00 KM, gospodarstva za ukupno 800.000,00 KM, sektora socijalni potreba za oko 400.000,00 KM, povećali smo izdvajanja za zdravstvene ustanove za 500.000,00 KM, za niže razine vlasti za 800.000,00 KM. U konačnici, u cijelom tom pozitivnom ozračju povećanja prihoda nastojali smo da svi osjete proračunsko povećanje sredstava, pojasnio je predsjednik Vlade Topić i zaključio:
  Naglašavam povećanje sredstava kroz pomoć roditeljima kod početka školske godine. Za školsku djecu umjesto dosadašnjih 100 KM predviđeno je 200 KM po djetetu i to će bit realizirano od početka školske godine. Vjerujem da će nas sve naše općine pratit kad su u pitanju i stanje u dječjim vrtićima i jaslicama, što je u biti evo tako jedna cjelovita demografska mjera zajedno sa svim onim što radi Vlada, kazao je predsjednik Vlade ŽP Topić i zaključio:
  Realno, ovaj Proračun je istina najveći u povijesti postojanja Županije Posavske, ali treba znati da je tako u svim županijama i u Federaciji. Nije to posljedica tolikog ekonomskog rasta i uposlenosti, nego je to u biti prvenstveno posljedica inflatornih kretanja. Otvoreno je pitanje kao će država ukupno reagirati na to, i kako će se stvari prevenirati da posljedice ne budu velike, iako je jako teško i nezahvalno prognozirati što će se događati općenito u svijetu, okruženju i kao će se to reflektirati na nas ovdje, izjavio je na press konferenciji predsjednik Vlade Županije Posavke Đuro Topić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti