Više

  Predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić u Sarajevu sudjeluje u političkom forumu na visokoj razini o EU integracijama BiH

  Najčitanije

  Predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić danas (17.05.) u Sarajevu sudjelovao je u radu političkog foruma na visokoj razini o EU integracijama BiH. Organizatori skupa su predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i Povjerenik Europske unije za proširenje Oliver Varhelyi.

  Europska unija, koju je predstavljao europski povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi, i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Borjana Krišto, organizirali su i kopredsjedali prvim političkim forumom između Europske unije i Bosne i Hercegovine na visokom nivou. Forumu su nazočili članovi Zajedničkog kolegija Parlamentarne skupštine BiH, predsjednici klubova, predsjednici vlada Federacije BiH i RS, premijeri deset županija Federacije BiH i gradonačelnik Brčko distrikta.

  Sudionici su istaknuli važnost odluke Europskog vijeća da se BiH dodijeli status kandidata za članstvo u Europskoj uniji i ovu odluku smatraju novim poticajem za provođenje neophodnih reformi. Shodno tome, sudionici su razgovarali o usuglašavanju i utvrđivanju prioritetnih reformi nužnih kako bi BiH ostvarila napredak na europskom putu, posebno u pogledu ispunjavanja uvjeta za otvaranje pristupnih pregovora što je prije moguće.

  Sudionici su podsjetili na „Smjernice, principe i ciljeve u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na razini BiH za razdoblje 2022.-2026.“, kao i na „Politički sporazum o principima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja ostvaruje iskorake na europskom putu“.

  Sudionici su još jednom potvrdili da će se rukovoditi Mišljenjem Europske komisije o zahtjevu za članstvo BiH i Analitičkim izvješćem, kao i naknadnim izvješćima za zemlju.

  Sudionici skupa su nedvosmisleno istaknuli teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine (koju čine Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi u zajednici s ostalima), i građani BiH.

  Partneri iz BiH su se također obavezali na sljedeće mjere koje je potrebno hitno usvojiti te prekretnice neophodne za poboljšanje funkcioniranja procesa relevantnih za dalji napredak kod europskih integracija:

  Sudionici su također potvrdili svoju opredijeljenost za stvaranje ambijenta pogodnog za realizaciju reformi i jačanje suradnje u smislu usuglašenog pristupa svih razina vlasti kroz Mehanizam koordinacije.

  Europska komisija je potvrdila svoju kontinuiranu spremnost da, kroz financijsku i tehničku pomoć, podrži Bosnu i Hercegovinu u realizaciji 14 ključnih prioriteta. Sudionici su suglasni da se Forum ponovo sazove za šest (6) mjeseci, navodi se u zaključcima kopredsjedatelja.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti