Više

  Predsjednik Vlade ŽP Klaić i ministri u Vladi u Sarajevu na sastanku sa premijerom FBiH Novalićem

  Najčitanije

  Predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić i ministri u Vladi ŽP u Sarajevu su jučer (17.02)  nazočili sastanku kojeg je upriličio premijer FBiH Fadil Novalić u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu. Sastanak je bio zakazan za sve županijske i kantonalne premijere i resorne ministre.

  -Glavna tema bile su pripreme za pregovaranje za zaključivanje granskih kolektivnih ugovora na način da budu harmonizirani na nivou Federacije BiH, uz uvažavanje svih specifičnosti kantona. Sastanku su prisustvovali federalna ministrica finansija Jelka Milićević i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.
  Nakon što je iznio i obrazložio najvažnije značajke reformskih procesa u oblasti radno-pravnog zakonodavstva koji su donijeli znatno kvalitetniji okvir za nastavak provođenja zadataka iz Reformske agende, federalni premijer detaljno je upoznao predstavnike kantona sa novim Kolektivnim ugovorom koji je nedavno potpisan.
  Sljedeći korak, koji bi trebalo da donese najvažnije rezultate je pregovaranje i usklađivanje kolektivnih granskih ugovora, koji bi trebali zaštititi Federaciju i kantone, kako bi bili zaustavljeni započeti sudski procesi pokrenuti po osnovu odredbi dosadašnjeg kolektivnog ugovora.
  Prisustvo predstavnika svih deset kantona i njihovo aktivno učešće u radu skupa, najbolje je potvrdilo neophodnost i opravdanost ovakvog sastanka. Gotovo je jednoglasno izražena podrška Vladi FBiH u koordiniranju procesa pregovaranja za zaključenje granskih kolektivnih ugovora, kako bi se zaštitili proračuni, umirovljenici i socijalno ugrožene kategorije od sve većeg broja tužbi državnih službenika zbog štetno zaključenih kolektivnih ugovora iz prethodnog perioda, navodi se u službenoj informaciji Vlade FBiH.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti