Više

  Predsjednik Vlade ŽP Klaić na završnoj ceremoniji EU Programa za oporavak od poplava

  Najčitanije

  U zgradi UN-a u Sarajevu danas (22.02.) održana je završena ceremonija EU Programa za oporavak od poplava na kojoj je aktivno u radnom dijelu sudjelovao predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić. -Na svečanosti su predstavljeni rezultati kroz iskustva korisnika, naglašavajući doprinose programa u brojnim sektorima, od rehabilitacije stambenog fonda, infrastrukture, do potpore oporavku ekonomije u pogođenim područjima i prihoda za stanovništvo, do pružanja javnih usluga, ističe rukovoditelj EU Programa za oporavak od poplava Edis Arifagić.

  Skupu u zgradi UN-a u Sarajevu obratio se sljedećim riječima uz ostale i predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić:
  -Čast mi je i zadovoljstvo u ime stanovništva Županije Posavske i u svoje osobno ime pozdraviti ovaj cijenjeni skup, sve nazočne, a osobito ambasadora EU u BiH Larsa-Gunnar-Wigemarka i rezidentnu koordinatoricu UN Sezin Sinanoglu.
  Županija Posavska je doživjela u svibnju 2014.g. poplave katastrofalnih razmjera po mnogim osnovama. Nabrojat ću samo neke od najizraženijih parametara, koji potvrđuju kolike su bile razmjere poplavne tragedije u Županiji Posavskoj.

  poplave vidovice
  Visina vodnog vala je bila za 107 cm viša od ikada izmjerenog vodostaja rijeke Save u Šamcu. Posljedice poplavnog vala su također bile katastrofalne, jer poplavljeno je bilo 74% teritorija Županije Posavske, sa ukupnom štetom u visini od 189 milijuna KM.  Poplavljeno je čak 6100 stambenih objekata, što također govori o veličini prirodne nesreće u tri posavske općine. I tomu nije kraj, jer dok se na nekim područjima voda odmah povukla, u Županiji Posavskoj kao nizinskom terenu, plavni vodni val se zadržao 22 dana i svakim danom činio je nove šteta na kućama, infrastrukturi, u gospodarstvu i na zemlji od koje živi najveći broj posavaca.
  U prvim trenucima poplava, u pomoć spašavanju života i dobara pritekle su mnoge institucije i organizacije civilnog društva, mnogi pojedinci iz cijele BiH i okolnih zemalja, međunarodne institucije i brojni timovi za spašavanje sačinjeni od humanitaraca iz mnogih zemalja, kazao je uz ostalo premijer Klaić i naglasio:
  -Nakon vraćanja poplavne vode u korito rijeke Save, pristupilo se sanaciji šteta i oporavku o poplave. U tim aktivnostima je najvažnije mjesto imala EU kroz “Program oporavka od poplava”. Tim programom, u prvom dijelu je obuhvaćena sanacija stambenih, školskih i zdravstvenih objekata. Zatim su slijedili programi za oporavak poljoprivrednih i gospodarskih objekata. Na kraju se pristupilo sanaciji infrastrukturnih objekata sa sufinanciranjem Vlade Županije Posavske u iznosu do 50%. Obnovljeno je 6.500 m regionalnih i lokalnih cesta, rekonstruirano je 2.700 m ljetnih nasipa i rekonstruirana crpna stanica gradske kanalizacije u Orašju.

  undp

  Ovom prilikom želim se zahvaliti svima koji su pritekli u pomoć i pomogli oporavku Županije Posavske od katastrofalnih svibanjskih poplava. Posebna je zahvala prema Europskoj uniji za uložena sredstva koja su u značajnoj mjeri pomogla da se život u Posavini normalizira. Zahvaljujem se i njenim Agencijama UNDP i IOM na kvalitetnoj i profesionalnoj implementaciji  “EU-ovog programa oporavka od poplava”, kazao je uz ostalo u svojem govoru na završnom ceremonijalu EU Programa za oporavak od poplava u sjedištu UN-a u Sarajevu predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti