Više

  Predsjednik Vlade ŽP Klaić primio u Orašju dopredsjednika RS Jerkovića

  Najčitanije

  Predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić u uredu Vlade u Orašju danas (06.04.) primio je dopredsjednika RS-a Josipa Jerkovića, Ivu Kamenjaševića, izaslanika u Vijeću naroda RS i Ivu Mijića predsjedatelja Općinskoga vijeća Brod. Na sastanku je sudjelovala i ministrica financija u Vladi Županije Posavske Nada Ćulap. Uspostavljanje još tješnje suradnje na realiziranju konkretnih programa,  bila je okosnica vođenih razgovora u Orašju.

  Predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić u izjavi za medije je kazao:
  -Zadovoljstvo mi je bilo ugostiti izaslanstvo predvođenu dopredsjednikom Republike Srpske gospodinom Josipom Jerkovićem. Razgovori su bili otvoreni i korisni za naše područje, jer smo razgovarali o programima koji bi značili  povećanu obnovu, poticaj povratku  i ostanku, prije svega mladih obitelji. Vodili smo razgovore kako da Vlada Županije Posavske pomogne Hrvatima koji se trebaju vratiti na svoja ognjišta,  kako da obnove svoje nekretnine, odnosno objekte u koje se mogu vratiti, te kako u tim procesima može pomoći Vlada Županije Posavske. Pod tim mislim kako učinkovitije povezati u rješavanju tih pitanja sve razine vlasti, županijsku , federalnu Vladu i Republiku Srpsku, kako bi naši građani mogli ostvariti određena sredstva namijenjena povratku. Mislim da smo mnoga pitanja još bolje rasvijetlili kako bi omogućili građanima kroz pravodobne informacije da ostvaruju svoja prava u RS-u, pa ćemo u tom smislu djelovati da preko županijskoga Ureda za izbjegle i raseljene, izjavio je predsjednik Vlade Klaić.

  Nakon sastanka na press konferenciju dopredsjednik RS-a Josip Jerković je izjavio:
  -Kao dopredsjednik RS iz reda Hrvatskog naroda u posjeti sam Vladi Županije Posavske u kojoj sam i proveo 10 g. svog rada na poslovima obnova i rekonstrukcije ratom porušenih objekata. Jedna od glavnih tema bila je zajednička suradnja te kako pomoći svim onim koji nisu dobili pomoć, kako za povratak, tako za ostanak u Županiji Posavskoj. Razgovarali smo o ministarstvima raseljenih osoba i izbjeglica na svim razinama vlasti. Veliki dio sredstava koji ima u Ministarstvu za ljudska prava FBiH u Fondu za povratak, treba u puno većoj mjeri namijeniti Posavini. Razgovarali smo i o mojoj sutrašnjoj posjeti Vladi RH vezano za oživljavanje programa pomoći Vlade RH, kroz koji je na prostoru Županije Posavske u posljednjih 6 programa isporučio blizu 400 paketa građevinskih materijala. Razgovarat ćemo na teme oživljavanju programa pomoći Vlade RH Posavini i zagovarat ću osobito da se oživi program pomoći mladim obiteljima kako ne bi odlazili na zapad. Taj program treba zaživjeti u cijeloj BiH. Svjesni smo da ide regionalni program na državnoj razini, no kriteriji nisu dobri. Kriteriji za regionalni program prema kroz koji je trebalo sagraditi 1800 kuća za Hrvate na prostoru BiH, odnosno za Hrvate u povratku iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore… nisu dobri. Problem je što je jedan od kriterija da korisnik ne posjeduje ništa u RH. To nije dobro jer od 7000 predanih zahtjeva, odabrano je oko 400 i to nije implementirano. Tvrdim odgovorno da je troma vlast na državnoj razini dovela do trogodišnjeg čekanja, te neimplementiranja regionalnog programa za kojeg postoje sredstva. Iz Federalnog ministarstva u vrijeme ministra Edina Mušića zadovoljan sam uloženim sredstvima u Posavini, no danas se tako nešto ne može tvrditi, izjavio je dopredsjednik Jerković RS-a. Također je ocijenio sigurnosnu situaciju u RS-u za povratnike zadovoljavajućom. -Uvijek će biti izgreda ali treba istaknuti da nitko ne priječi povratak, nitko ne zabranjuje povrat imovine, nitko ne brani obnovu, i u tom smislu stanje je zadovoljavajuće, no zamjetan je manjak donatora i sredstava za obnovu u povratku, zaključio je Jerković.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti